Великобритания ще се нуждае от удължаване на преходния период

Вниманието на Брюксел и Лондон е фокусирано върху коронавируса, а не върху бъдещата търговска сделка

Барние е недоволен, че британското правителство не изглежда готово нито за по-подробни дискусии, нито за договарянето на отстъпки
Барние е недоволен, че британското правителство не изглежда готово нито за по-подробни дискусии, нито за договарянето на отстъпки
Барние е недоволен, че британското правителство не изглежда готово нито за по-подробни дискусии, нито за договарянето на отстъпки    ©  Reuters
Барние е недоволен, че британското правителство не изглежда готово нито за по-подробни дискусии, нито за договарянето на отстъпки    ©  Reuters

И Великобритания, и ЕС в момента са фокусирани върху пандемията, а не върху преговорите за търговска сделка след Brexit, което прави постигането на споразумение в краткосрочен план малко вероятно. За това предупреждават анализатори, които подчертават, че миналата седмица е трябвало да се проведе петият кръг от разговори вместо, както е било, вторият.

В интервю за Observer Норберт Рьотген - председател на комисията по външна политика в Бундестага, който е и близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, посочва, че британското правителство трябва удължи преходния период с до две години, за да избегне утежняването на икономическите щети от коронавируса с един хаотичен Brexit. Според него е невъзможно Лондон и Брюксел да постигнат дори "беглите очертания" на споразумение за свободна търговия тази година, тъй като преговорите са много назад в сравнение с планираното.

Само "ограничен напредък" в преговорите

"Преди настоящата криза с коронавируса мисля, че щеше да бъде възможно да имаме минимално споразумение с Великобритания, за да се избегне катастрофалният вариант с липсата на сделка, като след това можеха да се проведат по-подробни преговори. Сега не мога да си представя, че това е възможно предвид това, че всички страни в ЕС, Брюксел и Лондон са толкова погълнати от пандемията. В този случай не смятам, че има реалистична вероятност дори да се постигне необходимият минимум. Затова трябва да има удължаване", коментира Рьотген. По думите му британското правителство само трябва да осъзнае последствията от един хаотичен Brexit на фона на пандемията. "Коронавирусът ще причини по-големи икономически щети, отколкото можем да си представим. Немислимо е, че към това може да се добави един хаотичен Brexit. Това не е нито в интерес на Великобритания, нито в наш интерес", казва председателят на комисията по външна политика в Бундестага.

Той не е единствен. Миналата седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че е особено разочароващо, че има "ограничен напредък" в първите етапи на "виртуалните" преговори. Според близки до него източници той е недоволен от факта, че британското правителство не изглежда готово нито за по-подробни дискусии, нито за договарянето на отстъпки.

Нищо не върви по план

Първоначално очакванията бяха, че проектосделката ще може да бъде завършена през идващите месеци, за да бъде разписана от лидерите на ЕС през лятото. Но преговорите не вървят по план, като миналата седмица приключи едва вторият кръг дискусии, осъществен чрез видеовръзка заради коронавируса. Европейски представители посочват, че договарянето на споразумение, което и без това е сложен и дълъг процес, е много по-трудно сега без срещите лице в лице.

Преходният период започна, когато Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Целта му е да се запазят до голяма степен досегашните британски връзки със съюза, докато се договорят детайлите за бъдещите търговски отношения. Той трябва да приключи на 31 декември, освен ако до 30 юни Великобритания не поиска удължаване, което може да бъде до две години. До този момент Лондон е категоричен, че не желае отлагане на процеса при никакви условия.