Политиците в Америка и Европа се надпреварват да помагат на малките фирми

Но техните планове се посрещат със смесено одобрение

Схемите за подпомагане на малкия бизнес на политиците в Америка и Европа не са толкова ефективни, колкото се очакваше
Схемите за подпомагане на малкия бизнес на политиците в Америка и Европа не са толкова ефективни, колкото се очакваше    ©  Reuters
Схемите за подпомагане на малкия бизнес на политиците в Америка и Европа не са толкова ефективни, колкото се очакваше
Схемите за подпомагане на малкия бизнес на политиците в Америка и Европа не са толкова ефективни, колкото се очакваше    ©  Reuters

Изглежда, че Ранди Хаткок остана без опции за действие. Дойде времето, в което собственикът на H&T Truss Mill, строителна компания от Аркаделфия, Арканзас, трябва да реши колко от шестнайсетте си служители да освободи. Пандемията доведе до преустановяване на поръчките. Появи се и спасителна линия. Програмата за защита на заплатите (Paycheck Protection Programme - PPP), схема, управлявана от американската администрация за малкия бизнес, обещава достатъчно, за да покрива заплати за два месеца и половина. "Това беше като отговор на нашите молитви", казва Хаткок. Ако той задържи служителите си за две години, заемът от 161 200 долара се превръща в безвъзмездна помощ.

Гласоподавателите се отвращават от спасителни програми, когато те включват авиокомпании и Уолстрийт, но, изглежда, са далеч по-щастливи да осигурят препитанието на Хаткок или контрапункта на Уолстрийт - Main Street. Политиците в Америка и Европа имат дори по-голяма причина да помагат - малкият и средният бизнес бяха ударени от пандемията дори по-силно от по-големите им конкуренти. Около 60% от хората в Америка, които са работили за бизнес с по-малко от 10 служители в началото на годината, са били уволнени, показват данни на едно проучване. Във Великобритания седем от десет фирми, които се управляват от собствениците си, казват, че са загубили над половината от приходите си.

Несигурното бъдеще на малките фирми

Въпреки че цените на акциите на листнатите титани растат - индексът S&P 500, който включва големите американски акции, е нараснал с 31% спрямо стойността си от 23 март, малките фирми стават все по-несигурни относно перспективите пред тях. Повечето имат парични буфери, които ще стигнат за седмици, а не години. Приблизително половината американски предприемачи не очакват бизнесът да се възстанови в рамките на две години, показва проучване на академици от университетите "Оксфорд", "Принстън" и "Йейл".

Схеми като PPP трябва да помогнат. Но спасителните схеми на богатите страни, които бяха създадени набързо, изпитват някои остри болки. В резултат на това спасителните линии, които са щедри на хартия, не се представят така на практика. Помощите не достигнаха до най-засегнатите фирми и бяха превзети от малки и средни предприятия, които са достатъчно оправни, за да се ориентират в бюрокрацията около спасителните програми, дори и в сравнение с още по-големи компании.

Америка и Европа предприеха подобни стратегии, за да запазят тъканта на своите икономиките. Сред първата помощ за малките и средните предприятия е бързото намаляване на паричните разходи, например чрез забавяне на сроковете за плащане на данъци или отменянето на някои дължими минали плащания. След това се търсят начини за заема или отпускане на средства, така че компаниите да преживеят блокажа на икономиките.

В Европа най-бързият начин предприятията да намалят разходите е да освобождават работниците временно. Великобритания и всички страни - членки на ЕС, имат схеми за временна безработица, които позволяват на фирмите да съкращават работните часове на персонала, понякога дори до нула. Работниците получават обезщетение вместо по-голяма част от заплатата си. Когато блокажите бъдат вдигнати, те ще се върнат на старите си работни места. Това ограничава както прекъсването на притока им на приходи, така и перспективите на техните работодатели.

Такива краткосрочни схеми, които възникнаха в Германия и се разпространиха по целия свят след световната финансова криза, някога бяха в полето предимно на големите фирми, казва Стефано Скарпета от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Сега те са отворени за малките и средните предприятия. Преходът беше бърз. Близо 11 млн. френски работници на заплата са временно безработни. В Германия за мярката са кандидатствали повече от 700 хил. фирми.

Америка няма такава федерална схема, въпреки че някои щати имат по-малки програми. Затова се появява и РРР. Но първоначално отпуснатите по програмата 349 млрд. долара са изчерпани само 13 дни след старта й на 3 април. На 27 април още 310 млрд. долара бяха одобрени от Конгреса и отпуснати - търсенето срина системата на администрацията за малкия бизнес. "Всички се опитваха да получат от тези заеми", коментира шефът на Southern Bancorp, заемодател от региона на делтата на река Мисисипи, който помогна за включването в РРР схемата на Хаткок. Дори и след като заявленията на фирмите бъдат одобрени, забавянето на получаването на паричните средства е често срещано.

Европейският подход

Европейските страни също се стремят да насочват средства към малките фирми и се сблъскват с подобни забавяния. Във Великобритания, Германия и Италия наред с други най-малките фирми и самонаетите служители са получили разумни помощи. По-големите малки и средни предприятия имат право на заеми с ниска лихва, които покриват разходите за три месеца. Разпределянето им се оказа сложно.

За да се гарантира, че парите не стигат до бизнеси, за които няма надежда да ги върнат, банкерите бяха въвлечени в оценката на потенциалните получатели. Правителствата се съгласиха да поемат 70-90% от потенциалните загуби по кредитите, ограничавайки рисковете за банките. Все пак числата за заемите са разочароващи. В Испания след пет седмици в действие са усвоени само 13.4 млрд. евро от отпуснатите 100 млрд. евро кредити с държавни гаранции, предназначение за малките и средните предприятия. Великобритания успя да отпусне оскъдните 4.1 млрд. паунда до 28 април. От началото на май страната се присъедини към Германия, която предлага някои изцяло гарантирани от държавата заеми. Банкерите ще могат да разпределят пари, без да се притесняват от кредитоспособността на кредитополучателя.

Ще има подозрения, че парите отиват в грешните джобове. Проучване на изследователи от Чикагския университет установява, че малките и средните предприятия в трудност в Америка, където активността е спаднала най-много, е два пъти по-малко вероятно да получат средства по програмата РРР, отколкото тези на места с най-малко щети. В Европа намирането на начини за подпомагане на малките и средните предприятия е от икономическо значение. Близо половината работници са във фирми с по-малко от 50 служители. Но много от най-затруднените компании са в Испания или Италия, които бяха засегнати особено силно от COVID-19 и където правителствата имат малко фискално пространство за финансиране на мащабни гаранции. Този дисбаланс породи оплакванията, че фирмите в ЕС всъщност не се конкурират на единен пазар.

Като се има предвид спешността, може би не е голяма изненада, че нито американските, нито европейските схеми са постигнали всичко, на което се надяваха политиците. Европейските схеми за краткосрочна работа ще запазят заетостта, но на огромна цена и с риск да задържат служители на работни места, които трябва да изчезнат. Сега Америка раздава пари по-уверено, но безработицата там нарасна предимно заради трудностите на Main Street. През януари приблизително половината от всички малки фирма имаха най-малко трима служители. През април подобен дял нямат нито един.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved