Най-висшият германски съд има проблем с ЕЦБ

Решението на германския конституционен съд поставя под въпрос целия правов ред на ЕС

ЕЦБ няма да се съобрази с решението на германския конституционен съд, което няма правно значение извън страната
ЕЦБ няма да се съобрази с решението на германския конституционен съд, което няма правно значение извън страната    ©  Reuters
ЕЦБ няма да се съобрази с решението на германския конституционен съд, което няма правно значение извън страната
ЕЦБ няма да се съобрази с решението на германския конституционен съд, което няма правно значение извън страната    ©  Reuters

Великолепните алени одежди на германските конституционни съдии произлизат от стар пристъп на съдебно "търсене на внимание". Скоро след като съдът е основан през 1951 г., конституционните съдии решават, че трябва по някакъв начин да се отличават визуално от колегите си във Федералния съд, и наемат театрален костюмен дизайнер да освежи облика им. Както обаче съдиите показаха на 5 май, отсъжданията им могат да бъдат още по-забележителни от цвета на тогите им.

Решението на съда от миналата седмица се прицелва в Public Sector Purchasing Program (PSPP), която предвижда всеки месец Европейската централна банка (ЕЦБ) да купува по 50 млрд. евро държавен дълг и започна да действа от 2015 г. През последните пет години група консервативни представители на академичните среди, адвокати и опортюнисти редовно посещават конституционния съд в Карлсруе, за да оспорват легалността на монетарните инструменти на ЕЦБ. В отговор съдът е издал разнообразни предупреждения и червени линии към ЕС. Миналата седмица обаче нещата отидоха по-далеч, като съдът реши, че ЕЦБ не е приложила тест за "пропорционалност", който би отчел и икономическите странични ефекти на PSPP. Следователно според решението германските политици е трябвало да оспорят мярката. Още по-лошо, решението гласи, че съдиите от Европейския съд, водещият съд на ЕС, който е изказал мнение по случая по молба от Карлсруе, не са проверили домашното на ЕЦБ правилно.

Без промени в краткосрочен план

Ще отнеме месеци, преди да видим пълните последствия от решението на съда. В краткосрочен план обаче почти няма да има забележими промени. Програмата за количествени облекчения изглежда в безопасност. Съдът в Карлсруе отхвърли твърденията на ищците, че PSPP нарушава забраната на ЕС за монетарно финансиране на правителства. Вместо това даде на ЕЦБ три месеца да оправдае покупките си на облигации. Армията адвокати на централната банка най-вероятно може да премине този тест, въпреки че ЕЦБ може да откаже да бъде командвана от "най-обикновен" национален съд. Тогава може да се наложи германското правителство да се намеси. В крайна сметка Бундесбанк, която като всички централни банки в еврозоната изкупува дълга на собственото си правителство от името на ЕЦБ, може да трябва да разпродаде активи на стойност 550 млрд. евро (593 млрд. долара). Дори тогава обаче програмата за изкупуване на облигации най-вероятно би намерила начин да продължи напред.

По-тревожна е мъглата, която с решението си германският съд спуска над всички действия на ЕЦБ. Следваща на ред е Програмата за покупка на облигации по време на пандемията (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), създадена за да инжектира ликвидност и да скъси спредовете по облигациите в силно засегнати от COVID-19 държави като Италия. За да увеличи максимално капацитета на действие на банката, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард резервира за PEPP правото за облекчаване на някои от нормалните правила кои облигации може да изкупуват по програмата. Това предоставя очевидна уязвимост за атака от страна на ищците, които почти сигурно ще започнат дело и срещу PEPP. А инвеститорите може да започнат да се съмняват доколко решителна ще бъде ЕЦБ в прилагането на мерките. "По някое време ЕЦБ ще загуби доверието на пазарите", смята Себастиан Грунд, учен в Харвард и бивш икономист от ЕЦБ.

По-голямата битка

В крайна сметка ЕЦБ е съпътстващата щета на проточилото се противопоставяне между германските съдилища и тези на ЕС. Карлсруе се заяжда с Европейския съд от години в решения за Договорите на ЕС, екстрадиции и още много други сфери. Конституционният съд разпознава Европейския съд като последния арбитър на правото на ЕС. Но съдиите също запазват правото си да обявяват, че Европейският съд е действал извън правните си компетенции, като не е оценил правилно пропорционалността на PSPP (съдът отхвърля отсъждането на Европейския съд като "неразбираемо"). Аргументът е познат за тези, които следят Карлсруе от дълго време. Действията на съда се базират на спорното твърдение, че тъй като ЕС не е федерална държава, националните съдилища могат да се месят, ако решат, че Европейският съд е надхвърлил компетенциите, дадени му от правителствата. Но кой би трябвало да получи предимство?

Това предизвикателство към върховната юрисдикция на ЕС не остана незабелязано. Зам.-министърът на правосъдието на Полша, която от години води спорове за върховенството на закона с ЕС, обяви (тенденциозно), че решението на Карлсруе е от "огромна важност" за полските диспути със съюза. Други спекулират, че някой ден южноевропейски съд ще отсъди срещу ЕЦБ, защото не е отдала достатъчно тежест в решенията си на ефектите върху заетостта и растежа. Страхувайки се от размиването на правомощията на ЕС, Европейската комисия (ЕК) може след време да се почувства задължена да отвори процедура за нарушение срещу Германия (вижте карето).

Някои оптимисти забелязват възможности по време на криза. С години ЕЦБ напразно призовава правителствата на еврозоната да балансират монетарната мощ на централната банка с повече действия на фискалния фронт. Като изтъква опасностите от това ЕЦБ да поема цялото бреме, решението на германския съд може да събуди политиците - германските преди всички - към действие. Преговорите в ЕС за фонд възстановяване след COVID-19 предоставят навременен шанс за провеждане на този дебат. В миналото правителствата обаче се възползваха от всяка възможност да го заобиколят.

Свързана с този аргумент гледна точка е, че Карлсруе помага на ЕС, като привлича внимание към скърцащата правна постройка на съюза. Съдиите от дълго време се опитват да премахнат атмосферата на потайност при споровете за правна власт в ЕС, казва базираният във Фрайбург адвокат и изследовател Роберт Клоц. Но това е рисковано начинание. "Става дума за европейския правов ред", смята Оли Рен, който е член на управителния съвет на ЕЦБ и председател на централната банка на Финландия. "Не националните съдилища, а Европейският съд има ексклузивна юрисдикция над ЕЦБ. Това е екзистенциален въпрос за ЕС", допълва Рен.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Германия може да бъде съдена от ЕС за решение на конституционния съд

от "Капитал"

Европейската комисия обмисля да започне наказателна процедура срещу Германия заради решение на конституционния съд, с което миналата седмица беше постановено, че действия на ЕЦБ противоречат на германското законодателство.

Съдът на Европейския съюз в Люксембург реагира веднага на това решение и припомни, че не националните съдилища, а само той има юрисдикция да се произнася по решенията на ЕЦБ. Противното би означавало, че ЕЦБ ще трябва да се съобразява с това, което отсъждат във всяка страна от еврозоната, като няма гаранция, че тези отсъждания няма да си противоречат едно на друго. Освен това може да се окаже, че отделните държави ще упражняват през съдебни решения национален контрол върху средства - или поне националното участие в тях - от фондовете на ЕЦБ.

Съдът не коментира германското решение, а само посочи, че национални съдебни решения, противоречащи на неговото, рискуват да разклатят целия правов ред в ЕС.

"Законите на ЕС имат върховенство над националните и, разбира се, решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища", заяви председателят на Европейската комисия в писмо от събота.