Съд в колелото на ЕС

Шокът от Карлсруе няма незабавни последствия и засега ЕЦБ може да продължи с печатането на пари. Но дългосрочните ефекти са потенциално разрушителни

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката се отчита единствено пред Съда на ЕС и Европейския парламент
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката се отчита единствено пред Съда на ЕС и Европейския парламент
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката се отчита единствено пред Съда на ЕС и Европейския парламент    ©  Shutterstock
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката се отчита единствено пред Съда на ЕС и Европейския парламент    ©  Shutterstock
Темата накратко
 • Решението на Федералния конституционен съд на Германия минира правния ред, на който се основава ЕС.
 • Шокът от Карлсруе няма незабавни последствия и засега ЕЦБ може да продължи с печатането на пари. Но дългосрочните ефекти са потенциално разрушителни.
 • Това е урок за лидерите на ЕС, че не могат да прехвърлят върху ЕЦБ отговорността за спасяване на еврозоната.

"Извънредните времена изискват извънредни действия. Няма граници за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме пълния потенциал на инструментариума си в рамките на нашия мандат." Тези думи от 19 март на гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард бяха ключови за пресичане на всякакви съмнения на финансовите пазари, че Франкфурт ще направи всичко възможно по време на пандемията да съхрани еврозоната. След експлозивното решение на Германския конституционен съд от 5 май обаче точно тази непоклатима гаранция на ЕЦБ, успяла да преведе еврозоната непокътната през предишната криза и жизненоважна за оцеляването й в настоящата, сега е поставена на хлъзгава основа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • + 1

  Напълно правилно е това решение, че не бива ЕЦБ да продължава с безкрайните покупки на облигации и други активи, по-същество печатайки пари, увеличавайки паричната маса. Подобно печатане би могло да има смисъл само в краткосрочни моменти на ликвидна криза и след отминаването и трябва тези средства да бъдат изтеглени от банката (облигациите продадени на публиката). Такива решения месеци и години да се наливат пари водят до инфлация и в Германия не искат това, защото помнят следвоенната хиперинфлация. Много българи също помнят хиперинфлацията по Жан Виденово време. и никой не иска да му се случи това и дори много по-ниски нива на инфлацията. Тези действия представляват кражба на пари от гражданите, като се обзценяват техните спестявания и се дава бонус на длъжниците-чрез обезценка на дълговете.
  Нищо друго не е толква важно от ниската инфлация.
  Инфлацията е и бич за хората без доходи или много ниски доходи, защото няма кой да им увеличава заплатата. Правилно решение на конституционния съд в Карлсруе. Дано и други го последват.

  Нередност?
 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Правилно е решението от Карлсруе. Итало/френската доминация на ЕЦБ е гибелна. Еврото не е резервна валута (за разлика от долара и златото) и затова увеличаването на паричната маса води до осезаема инфлация. От друга страна пари се дават на страни като Гърция и Италия, който нямат особено намерение да се реформират. Особено се постара Марио Драги, който купуваше дълг от Италия. А Италия категорично отказа реформите.
  Никой не иска да купува облигациите. Фалита на Гърция разби мита, че държавните облигации са сигурни и гарантирани. Оказа се, че няма такова животно.
  Инфлацията засяга пряко България - левът е привързан към немската марка, а оттам - към еврото.
  Печатането на пари застрашава устойте на банкирането. Не можеш да си набяваш пари чрез печатането им. Това се нарича фалшивоменетство. Чужди или печатани пари лесно се раздават. Отиди ги спечели обаче. А ЕЦБ не е банка от нормален тип. Тя е емисионна банка и което е недопустимо - съдник от последна инстанция на останалите банки.

  Нередност?
Нов коментар