Милиони безработни в Китай застрашават управлението на Си Цзинпин

Фирмите са на ръба на оцеляването, през първото тримесечие 130 млн. са останали без работа или са били в отпуска

Китайският президент Си Цзинпин участва на заседанието на народното събрание, чието заседание беше отложено с три месеца заради коронавируса
Китайският президент Си Цзинпин участва на заседанието на народното събрание, чието заседание беше отложено с три месеца заради коронавируса    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин участва на заседанието на народното събрание, чието заседание беше отложено с три месеца заради коронавируса
Китайският президент Си Цзинпин участва на заседанието на народното събрание, чието заседание беше отложено с три месеца заради коронавируса    ©  Reuters

Индустриалният пояс Pearl River Delta е един от най-важните двигатели на растежа в Китай, откакто Комунистическата партия отвори икономиката преди четири десетилетия и превърна страната в една от водещите световни сили.

Но сега в югоизточната крайбрежна провинция Гуандун, която ако беше отделна страна, би била една от петте най-големи азиатски икономики, ситуацията в някои отрасли е трудна и те се превръщат по-скоро в минало, отколкото в бъдеще. В крайните улички на Донгуан, град със също толкова жители, колкото в Ню Йорк, малките производители на текстил се борят да оцелеят.

"Можете да видите наоколо, че девет от десет текстилни фабрики вече са затворили", коментира пред Bloomberg един от собствениците на такова предприятие, който се представя като Лонг. Десетте му останали служители получават половината от заплатата си заради дългия период на затваряне. "Нивата им на доходи се върнаха с десет години", допълва съпругата на Лонг.

Борбата за заплати може да се превърне в голям проблем за китайския президент Си Цзинпин. Авторитарната държава не провежда демократични избори, но е изправена пред силен вътрешен натиск за осигуряването на икономически ползи за населението от 1.4 млрд. души.

Целите на китайския лидер

В своя реч на 31 декември китайският лидер обяви, че през 2020 г. Китай ще отбележи "важно събитие", защото ще завърши "изграждането на умерено проспериращо общество". Това включва удвояване на дохода на човек от населението през тази година в сравнение с 2010 г., удвояване на брутния вътрешен продукт и елиминиране на бедността. Си нарече тези цели "тържествено обещание, което партията ни отправя към хората и историята".

Тези цели са трудни за изпълнение заради дългото забавяне на икономиката и търговската война със САЩ, а заради пандемията от коронавирус отиват на заден план. Очаква се резултатите да станат ясни до края на тази седмица на годишното заседание на народното събрание - най-голямото политическо събитие на годината в Китай. Според появилите се информации Пекин обещава на населението да сложи край на бедността до една година, което означава, че обещанието на Си от края на 2019 г. няма да бъде изпълнено.

"Това оказа голям натиск върху Си, който лично се застъпваше и държеше целите под око", твърди Гу Су, професор по философия и право в Нанкинския университет. "Всеки с основни икономически познания знае, че те не са осъществими." Според Гу китайският лидер е изправен пред дилема. Игнорирането на обещанието би било еквивалентно на провал на Комунистическата партия, а обявяването на успех ще раздразни доста недоволната средна класа, която все повече излива яда си онлайн.

Членовете на комунистическата партия вече работят по въпроса. Министърът на обществената сигурност Джао Кеджи заяви по-рано през месеца, че правителството трябва да даде приоритет на рисковете за "политическа сигурност на Китай". Той призова органите на реда да обърнат особено внимание на "дестабилизиращите фактори", произтичащи от икономическия спад и пандемията.

Високабезработица

Докато Си Цзинпин "инвестира" в инструменти за потушаване на политическите дисиденти, то партията често се сблъсква с местни протести заради проблеми с храна, трудови спорове, инвестиционни измами и екологични бедствия. Наскоро имаше вълнения и в Ухан, който се превърна в епицентър на заразата с Covid-19.

По данни на BNP Paribas загубените работни места на мигранти работници може да надхвърлят 50 млн., а реалната безработица за месец март да достигне 12%. През първото тримесечие на годината 130 млн. души са останали без работа или са били в отпуска. По-лошото е, че само малка част от тях са кандидатствали за социални помощи - процесът за получаване на държавна помощ е тромав, а сумата малка.

Китай не се е сблъсквал с безработица в този мащаб от 1990 г., когато уволненията от държавни предприятия доведоха до протести и ръст на тежките престъпления. Тогава държавата бързо се възстанови, защото вълната на глобализация й позволи да навлезе в процъфтяващата американска икономика и да запълни търсенето на китайски стоки.

Но ситуацията сега е много различна. Всяка надежда за възстановяване се крепи отчасти върху това колко бързо другите световни лидери ще успеят да овладеят заразата и да рестартират икономиките си. Около 200 млн. работни места в Китай идват от предприятия, свързани с външната търговия, пише министърът на търговията на страната Чжун Шан в своя статия. Това е повече от цялото работещо население на САЩ.

На ръба на фалит

Диего Лий, маркетингов директор на Kumpaya Im & Export Agent Co., казва, че бизнесът е "ужасен" през последните месеци. "Никой не иска нищо освен маски." Той не обвинява правителството, особено като се има предвид представянето на САЩ и Европа в борбата с вируса.

"Ако погледнете към света, Китай се справи с това по-добре от всеки друг", добавя той. "Трябва да слушате всички партии, но ние имаме само една и всеки трябва да прави това, което тя казва."

Работниците мигранти в Донгуан, които изгубиха работата си почти за една нощ, понесоха най-големия удар. Служител, който се представя като Си, губи работата си в мебелна фабрика заедно с още 300 други, или около 75% от наетите във фирмата. "Вирусът дойде и нямаше начин да бъдат доставяни продукти извън страната", казва той. Си и още много други не са получили подкрепа или субсидии от правителството по време на кризата.