🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уби ли COVID-19 глобализацията

Притокът на хора, търговия и капитали ще бъде забавен

21% от транстихоокеанските превози на контейнери през май са анулирани
21% от транстихоокеанските превози на контейнери през май са анулирани
21% от транстихоокеанските превози на контейнери през май са анулирани    ©  Reuters
21% от транстихоокеанските превози на контейнери през май са анулирани    ©  Reuters

Дори преди пандемията глобализацията беше в беда. Отворената система на търговия, доминираща световната икономика от десетилетия, претърпя ударите от финансовата криза и от китайско-американската търговска война. Сега тя се олюлява от третия удар на фона на карантинните мерки, затворили границите и блокирали търговията. Броят на пътниците на летище Heathrow спадна с 97% на годишна база; мексиканският износ на автомобили се понижи с 90% през април; 21% от транстихоокеанските превози на контейнери през май бяха анулирани. С отварянето на икономиките активността ще се възстанови, но не очаквайте бързо връщане към безгрижния свят на свободно придвижване и свободна търговия. Пандемията ще политизира пътуванията и миграцията и ще доведе до тенденция за самодостатъчност. Това вглеждане навътре в себе си ще обезсили възстановяването, ще остави икономиката уязвима и ще донесе геополитическа нестабилност.

Светът е преживявал няколко епохи на интеграция, но появилата се през 90-те години на миналия век търговска система отиде по-далеч от всякога. Китай стана световната фабрика, а границите се отвориха за хора, стоки, капитали и информация. След колапса на Lehman Brothers през 2008 г. повечето банки и някои мултинационални компании се изтеглиха. Търговията и чуждите инвестиции стагнираха спрямо БВП - един процес, който Economist нарече забавизация. След това дойдоха търговските войни на президента Доналд Тръмп, които смесват опасенията за работните места и за автократичния капитализъм на Китай с по-разширената платформа за шовинизъм и презрение към съюзите. В момента, в който вирусът за първи път започна да се разпространява в Ухан миналата година, митата на САЩ върху вноса се бяха върнали до най-високите си равнища от 1993 г. насам и както Америка, така и Китай бяха започнали да разделят своите технологични индустрии.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  "...безгрижния свят на свободно придвижване и свободна търговия...", както казва Economist, на него партнира и един друг местен, този път, лозунг, от близкото минало в страната, а именно - "Искам всичко и сега!", познат е на всички. "...но появилата се през 90-те години на миналия век търговска система отиде по-далеч от всякога..." твърди пак Economist. Но за да се вгледаме в "пъпа на нещата", както твърди отново Economist, трябват хора, а те не са много в глобален мащаб, тъй като повечето искат отново да се радват на "свободното придвижване на хора и стоки".

  Нередност?
 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  А натискът веригите за доставки да се върнат обратно у дома заради устойчивостта се увеличава. На 12 май индийският премиер Нарендра Моди обяви, че започва нова ера на икономическа самодостатъчност. Японските стимули заради пандемията включват субсидии за фирми, които репатрират фабрики в страната. Представители на ЕС говорят за "стратегическа автономия" и създават фонд за закупуване на дялове в компании. САЩ карат Intel да построи фабрики у дома.

  Е, дано Бьлгария запоне отново да отглежда домати, краставици, патладжани, дини и пъпеши, а не да ги внася от Турция, Гърция и Полша! и за Бога братя, не произвеждайте компютри Правец!

  Нередност?
Нов коментар