Тръмп се прицели в Китай заради Хонконг

Американският президент обяви прекратяване на връзките със СЗО и отложи срещата на Г-7

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще прекрати преференциалното отношение спрямо Хонконг по отношение на търговията и пътуването заради обявения от Пекин нов закон за сигурността. Китайското външно министерство коментира, че критиките на САЩ относно закона са "неоснователни и срамни", пише ВВС.

Тръмп също така каза, че "прекратява американските отношения със Световната здравна организация" по повод Китай и коронавируса. Той посочи и че ще отложи тазгодишната среща на Г-7.

"Една страна, една система"

В Хонконг избухнаха протести срещу предложената от Пекин мярка. Демонстрантите се опасяват, че тя ще заплаши свободите им, като криминализира подкопаването на китайските власти в територията.

Тръмп коментира, че вече не смята Хонконг за отделен от Китай: "Пекин замени формулата "Една страна, две системи" с "Една страна, една система". Това е трагедия за Хонконг=" Той заяви, че ще бъдат наложени санкции върху китайски и хонконгски правителствени представители, които "подкопават автономията на територията". САЩ ще прекратят и влизането на чуждестранни граждани от Китай, които са идентифицирани като потенциален риск за сигурността.

В момента Хонконг, който е глобален финансов център, се радва на специален статут спрямо САЩ, който е различен от този на континентален Китай. Той е третиран като отделна територия по отношение на митата и пътуванията и не подлежи на търговските тарифи, прилагани от Вашингтон върху континенталната част.

Същевременно Тръмп беше критикуван у дома и в чужбина, след като обяви, че прекратява американските връзки със Световната здравна организация (СЗО). ЕС го призова да преосмисли решението си, а от германското здравно министерство нарекоха действията му "разочароващи за международното здраве".

Миналия месец Тръмп спря временно американското финансиране за СЗО, а в петък прекрати плащанията за постоянно. Според американския президент "Китай упражнява пълен контрол над организацията". По думите му СЗО не е успяла да реагира адекватно на пандемията от коронавирус и дори е прикрила разпространението на болестта след появата й в китайския град Ухан.

Разширяване на Г-7?

В неделя Тръмп заяви, че ще отложи срещата на Г-7 от юни за септември, и покани лидерите на други страни да участват в разговорите. "Не смятам, че срещата правилно дава представа за това, което се случва в света. Това е много остаряла група страни", коментира американският президент.

Срещата на Г-7, която тази година трябва да се проведе в САЩ, събира лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. Тръмп посочва, че Русия, Южна Корея, Австралия и Индия също трябва да бъдат поканени.