Твърде меките мерки срещу коронавируса бяха грешка, призна главният епидемиолог на Швеция

Изненадващото признание на Андерс Тегнел - идеологът на шведския подход към заразата, идва на фона на промяна в общественото мнение заради многото жертви

Държавният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, който е идеологът зад различната политика спрямо епидемията на коронавируса в страната, за пръв път призна, че леките мерки и липсата на съществени ограничения са били грешка. Пред шведското радио тази сутрин той се съгласява с интервюиращия го журналист, че в скандинавската страна са загинали твърде много хора и е трябвало да наложат повече ограничения, за да избегне високия брой жертви.

"Ако се сблъскаме със същата болест, с точно това, което знаем за нея днес, мисля, че ще изберем междинен вариант на това, което правихме досега, и това, което направи останалият свят", заявява Тегнел в интервюто, излъчено в сряда сутринта, съобщава Financial Times. "Очевидно има потенциал за подобряване на това, което сме направили. Щеше да е добре да знаем какво точно да затворим, за да предотвратим разпространението на вируса", казва Тегнел. Но добавя, че тъй като почти всички други европейски държави изведнъж са се затворили, е било трудно да се разбере кои мерки действат най-добре.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се