Великобритания не произвежда "мръсен" ток от два месеца

Лондон е извадил въглищните централи от енергийния си микс заради сниженото потребление

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Точно в полунощ вторник срещу сряда Великобритания постигна своеобразен рекорд в сферата на преминаването към чиста енергия: тогава се навършиха два месеца, откакто тя не е включвала никоя от своите централи, работещи с въглища, съобщава BBC. Причината за това е намаленото потребление на електричество в Обединеното кралство заради карантината, целяща да ограничи разпространението на новия коронавирус, но и не само то.

В момента в страната има четири централи, захранвани с въглища, и точно те бяха първите, които бяха извадени от енергийната система, когато консумацията на ток започва да спада. Последната от тях беше изключена на 9 април и от тогава насам най-мръсният енергоизточник не присъства в енергийния микс на Обединеното кралство.

Последният подобен период на "чисто" производство във Великобритания датира от юни миналата година, но продължава само 18 дни 6 часа и 10 минути. Т.е. увеличението сега е повече от три пъти.

Енергийна промяна

Въпросните статистики са илюстрация колко драматична промяна преживява британската енергийна система пред последното десетилетие. Ако върнем лентата назад до 2010 г., около 40% от производството на ток в страната идва от въглища, а само 3% - от вятър и слънце.

През последните години обаче Великобритания ударно започва да инвестира във възобновяеми енергоизточници. В момента в страната се намира най-голямата вятърна електроцентрала в света, която заработи край бреговете на Йоркшир миналата година.

Електроцентралата с най-голям капацитет в Обединеното кралство, която се намира край Дракс и генерира около 5% от целия ток, пък избира различен подход. Допреди 10 години тя е най-големият консуматор на въглища, но решава да премине към използването на компресирани дървени пелети, които се водят с много по-нисък въглероден отпечатък. Според плановете на мениджмънта предприятието трябва да спре напълно използването на въглища до март 2021 г.

"Ние в Дракс преценихме, че въглищата вече не са бъдещето", обобщава изпълнителният директор на централата Уил Гардинер. Според него фирмата е намалила нетните емисии на въглероден диоксид от 20 млн. тона годишно до почти нула.

В момента на територията на Великобритания възобновяемите източници са отговорни за производството на много повече енергия, отколкото всички фосилни горива, взети заедно - 37% срещу 35%, съобщава изданието Crabon Brief. Осемнадесет процента от британското електричество идва от ядрени централи, а около 10% - от внос.

Според плановете на Лондон ролята на фосилните горива в енергийния микс на страната ще продължи да намалява през следващите години. Предвижда се още три електроцентрали на въглища да бъдат закрити в рамките на следващите три години.