Путин приближава края на играта с промяната на конституцията

На избирателите се предлагат награди за гласуване, което може да остави руския президент на власт до 2036 г.

Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.
Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.
Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.    ©  Reuters
Промяната в конституцията идва в момент на рекордно нисък рейтинг за руския президент.    ©  Reuters

Името на Владимир Путин не фигурира в бюлетините за гласуване в цялата страна за промени в руската конституция и фанфарите на властта около референдума до голяма степен избягват да споменават това, че промените могат да му позволят да остане президент до 2036 г. Руснаците се подготвят да дадат своя глас и в сряда - последният ден на седемдневното гласуване, а значението за Кремъл без съмнение е голямо.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina
  • - 1
  • + 3

  В този "референдум", от руснаците се иска едновременно да се произнесат само с едно "да" или "не" по много различни популистки теми събрани заедно, като например "съгласни ли сте да се увеличат пенсиите" и "съгласни ли сте да се забранят гейовете". Целта на този театър е хитро да завоалира и прикрие основното "допитване", което е сблъскано със ситни букви най-отдолу - дали да се удължи царуването на цар Путин или да. Един класически путински "референдум" - много напомнящ този в Крим.

  Нередност?
 • 2
  weiss avatar :-|
  weiss

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Тази теза доминира из северносвободните медии с афинитет към един специален океан. Но нека да задълбаем малко (ще е дълго):
  *...Действия...... направленные на отчуждение части территории Российской Федерации, а также призывы к таким действиям не допускаются.»; За нас може да е без значение, но в МВнР на Япония например хич не им е до популизъм.
  *Российская Федерация является правопреемником Союза ССР
  на своей территории, а также правопреемником (правопродолжателем) Союза ССР в отношении членства в международных организациях, их органах, участия в международных договорах, а также в отношении предусмотренных международными договорами обязательств и активов Союза ССР за пределами территории Российской Федерации - не е да не е важно?
  *...Умаление значения подвига народа при защите Отечества не допускается. - е, тук вече си е популизъм, съгласен съм с Вас. Просто там много хора не го приемат така, обаче.
  *...Российская Федерация оказывает поддержку соотечественникам, проживающим за рубежом.....без коментар.
  *.....защита института брака как союза мужчины и женщины.....тук всичко е ясно, за еднополови бракове - не в Русия, поне до следващата конституция.
  *Российская Федерация может участвовать в межгосударственных объединениях и передавать им часть своих полномочий в соответствии с международными договорами Российской Федерации, если это не влечет за собой ограничения прав и свобод человека и гражданина и не противоречит основам конституционного строя Российской Федерации. Решения межгосударственных органов, принятые на основании положений международных договоров Российской Федерации в их истолковании, противоречащем Конституции Российской Федерации, не подлежат исполнению в Российской Федерации.- демек, никакво върховенство на международните правни норми над националните няма и няма да има (в България по конституция е точно обратното. В САЩ точно не е ...)
  * чл. 93- дълъг, но регламентиращ т.н. импийчмънт (досега го нямаше)
  * Чл. 107 - връщане на закон от президента-горе-долу като нашата уредба, с върховенство на Думата при квалифицирано мнозинство- също ново.
  * Чл. 110 - забрана за сметки в банки и др.имущество извън РФ за категории висши чиновници....
  * има още доста любопитни новости, най-съшествените от които са в посока ограничаване правомощията на презиента и увеличаване тези на държавната дума и особено на Конституционния съд. Доста са за изчерпателно изброяване. Преди няколко месеца дори имаше теза, че ВВП ще се преквалифицира в председател на КС и оттам ще дърпа конците; тази теза замря след предложенията за обнуляване. Но факт: промените са съществени; много от тях дори не се дискутират/забелязват, а са важни. Путин прекроява системата от последните 30 години, с характерната поддръжка от мнозинството от населението; вече няма да има толкова силни президенти в Русия, а повърхностния прочит на избрани медии за пореден път може да ни остави доста недоинформирани.

  Нередност?
Нов коментар