Северна Македония гласува на ключови избори

Залогът е европейското бъдеще на страната

Зоран Заев гласува в град Струмица
Зоран Заев гласува в град Струмица    ©  Reuters
Зоран Заев гласува в град Струмица
Зоран Заев гласува в град Струмица    ©  Reuters

В Северна Македония днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Страната е със служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, тъй като ЕС за пореден път не определи дата за преговори за присъединяване към съюза.

Социалдемократите на Заев си спечелиха одобрение в международен план за прекратяването на дългогодишния спор за името с Гърция, за влизането на държавата в НАТО и за трасирането на пътя към еврочленство. Но у дома те трябва да се борят за оставане в управлението на днешните избори заради ежедневни обществени притеснения като коронавируса, икономиката и корупцията, пише Politico.

Към 13 часа избирателната активност е 24.61%, според Централната избирателна комисия. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2016 г. по същото време на деня е била далеч по-висока - 34.83%. Засега изборите преминават в спокойна обстановка и без инциденти.

Оспорвана надпревара

Положените от управляващите усилия бяха възнаградени през март, когато беше дадена така чаканата "зелена светлина" за Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Изборите трябваше да се състоят на 12 април, но бяха отложени заради коронавируса. Опонентите на социалдемократите ги обвиняват, че са вдигнали прекалено рано карантинните ограничения, защото са искали да проведат вота възможно най-скоро. От редиците на основния им противник - националконсервативната ВМРО-ДПМНЕ, посочват: "През март и април се справяхме добре с пандемията, популярността на правителството се вдигна и социалдемократите искаха да използват това и да проведат предсрочни избори. Те отхлабиха всички мерки и броят на заразените рязко скочи". В отговор Заев твърди, че ситуацията скоро ще бъде под контрол и икономиката няма да бъде в такава степен засегната от вируса със свиване на БВП от 4%.

Според социологическите проучвания изборната надпревара между социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ ще бъде оспорвана и с близки резултати, като икономиката и общественото здраве са водещи притеснения за гласоподавателите. За сформирането на правителство и двете партии ще се нуждаят поне от един коалиционен партньор, най-вероятно представляващ албанското малцинство.

Две различни визии

Критиците на социалдемократите твърдят, че постиженията на партията във външнополитически план, сред които е и договор за добросъседство с България , може да са довели до похвали на Запад, но у дома са били пренебрегнати реформите за подобряването на живота на хората, на икономиката и на върховенството на закона. Заев контрира, че по време на управлението му Северна Македония отбелязва напредък относно върховенството на закона, а безработицата спада и минималната заплата се е вдигнала значително. Той обобщава: "Имаме много добри приятели около нас - Гърция, България - членове сме на НАТО, в началото сме на преговорите с ЕС и можем да променим обществото към по-добро".

Днес Северна Македония трябва да избере между две различни визии - европейския път на страната или твърденията на националистите, че държавата губи своята автентичност заради отстъпките, които й се налага да прави.