Проевропейските социалдемократи са на път да спечелят изборите в Северна Македония

Зоран Заев може да използва нов премиерски мандат, за да поведе страната към членство в ЕС

Очаква се Заев да започне преговори за сформиране на коалиционно управление с поне един партньор
Очаква се Заев да започне преговори за сформиране на коалиционно управление с поне един партньор    ©  Reuters
Очаква се Заев да започне преговори за сформиране на коалиционно управление с поне един партньор
Очаква се Заев да започне преговори за сформиране на коалиционно управление с поне един партньор    ©  Reuters

Социалдемократите на Зоран Заев са на път да спечелят парламентарните избори в Северна Македония. Това показват резултатите, базирани на 71% от преброените бюлетини в един вот, който беше изключително оспорван и показваше близки проценти с консерваторите. Сега Заев може да използва нов мандат като премиер, за да отвори пътя на страната към еврочленство.

Управляващите социалдемократи получават 36.9% от вота, а техният основен опонент - националистите от ВМРО-ДПМНЕ, вземат 35.9%. С 10.2% ги следва етническият албански Демократичен съюз за интеграция, който беше част от правителството на социалдемократите. Това съобщава Reuters, позовавайки се на предварителните резултати. Избирателната активност е около 51%.

Както се очакваше, нито една партия не постига работещо мнозинство в парламента, което означава преговори за сформиране на коалиционно управление с поне един партньор. Вероятно той ще представлява албанското малцинство в страната. Сред приоритетните задачи на новия кабинет ще бъде справянето с продължаващата здравна и икономическа криза в резултат на пандемията.

Коалиционни сметки

"Успяхме да убедим хората, че коалицията, водена от социалдемократите, е тази, която ще получи най-много подкрепа", заяви след обявяването на резултатите Заев, който беше на власт от 2017 г. насам. Той спомогна за разрешаването на дългогодишния спор за името на държавата с Гърция, като се съгласи тя да се казва Северна Македония, което трасира пътя й за членство в ЕС. С новото име страната влезе в НАТО тази година.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ беше против смяната на името и нарече сделката с Гърция "държавна измяна". Освен това партията обвинява социалдемократите в корупция и обслужване на интересите на близки до тях хора. Критиците на Заев твърдят, че макар той да е хвален на Запад, у дома е пренебрегнал реформите за подобряването на живота на гражданите, на икономиката и на върховенството на закона.

Бившият коалиционен партньор на социалдемократите - Демократичният съюз за интеграция, води в албанския блок със своите 10% от вота, следван от Съюзът за албанците с около 8%. Преди изборите Демократичният съюз за интеграция обяви, че няма да преговаря с нито една от двете водещи партии, освен ако неин кандидат не бъде премиер. Това условие обаче беше отхвърлено и от двете формации.

"Сформирането на правителство ще бъде бързо, тъй като няма много алтернативи. Изглежда, че Демократичният съюз за интеграция отново ще бъде ключов играч", прогнозира пред Politico Вели Кречи от Югоизточния европейски университет.

Избори в условията на пандемия

Заев подаде оставка в началото на годината, след като ЕС не определи дата за започване на преговорите за присъединяване. Месец по-късно Брюксел обяви, че преговорите могат да започнат.

Първоначално изборите в Северна Македония трябваше да се проведат през април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. Те са първите за страната след смяната на името.