Замърсяването с пластмаса расте и може да достигне 1.3 млрд. тона до 2040 г.

Това количество може да покрие район, който е един и половина пъти с размерите на Великобритания

Замърсяването с пластмаса може да достигне 1.3 млрд. тона до 2040 г. както на сушата, така и в океаните, ако не бъдат предприети спешни мерки. Това твърди проучване, публикувано в сп. Science, което взема предвид производството, употребата, изхвърлянето и преработването на пластмасата по света.

Изчисленията са направени на базата на настоящата тенденция за увеличаване на производството и липсата на съществена промяна при рециклирането и повторното използване. "Трудно е да си представим това количество, но ако си представим, че разстиламе тази пластмаса върху плоска повърхност, тя може да покрие район, който е един и половина пъти с размерите на Великобритания", казва пред ВВС д-р Костас Велис от University of Leeds. Напоследък проблемът се задълбочава, тъй като по време на пандемията расте употребата на пластмасови персонални защитни средства, които са жизненоважни особено за медицинските служители на първа линия в борбата с коронавируса.

Необходими мерки

По думите на Велис това е първата пълна оценка каква би могла да бъде ситуацията след 20 години. "Трудно е да се изчисли, защото пластмасата е навсякъде и във всяка част на света се използва и третира по различен начин", посочва той. Но подчертава, че имаме технологията и възможността да ограничим проблема.

Чрез настройване на модела учените успяват да прогнозират как различните мерки ще се отразят на замърсяването с пластмаса. Те изследват ефекта от увеличаване на рециклирането, намаляване на производството и заменяне с други налични материали. Докладът призовава за ограничаване на ръста в производството и потреблението, заместване с хартия и разградими материали, производство на годни за рециклиране стоки и опаковки, намаляване на износа на пластмасови отпадъци.

Какви са опциите

Според Уини Лау от американския Pew Charitable Trusts е необходимо да се приложи всяко възможно решение. "Ако направим това, може да намалим количеството пластмаса, което отива в океаните, с 80% до 2040 г.", посочва тя пред ВВС.

Д-р Велис твърди, че дори да се предприемат "всички изпълними действия", според проучването ще има 710 млн. тона допълнително замърсяване с пластмаса през следващите двадесет години.