🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не просто приложения: поверителност, лични данни и COVID-19 в Западните Балкани

Мерките за овладяване на пандемията могат да се превърнат в средства за масово наблюдение

Използването на здравни данни за проследяване на инфекции и защита на гражданите се превърна в един от основните проблеми на пандемията. В много страни ограниченията за придвижване са придружени от използването на средства за наблюдение, което в някои случаи е довело до нарушаване на личното пространство. Докато проследяването на контактни лица и събирането на епидемиологични данни могат да бъдат силни инструменти за правителствата и здравните институции, то прекомерната дискреционна власт може да застраши основните права на гражданите, а в някои страни дори да застраши демократичната стабилност. Множество асоциации, занимаващи се с дигитални права, подчертават, че извънредното положение не трябва да се превръща в извинение за въвеждане на перманентен контрол върху населението.

В момента вниманието на журналистите е насочено върху приложенията за проследяване на контактни лица. Но тези мобилни апликации, ефективността на които е спорна, не са единствените, които представляват проблем за поверителността и защитата на лични данни, се казва в материал на European Journalism Data Netwok (EDJNET). Европейският съвет за защита на данните (EDPB) наскоро подчерта важността на споделяне на здравни данни между страните за изследователски цели. Някои от тях питат дали GDPR (Общият регламент за защита на данните) би могъл да бъде пречка в подобни ситуации и няма ли да бъде оставен настрана, поне временно. Отговорът на EDPB е, че регламентът не пречи на сътрудничеството между държавите за целите на научни изследвания - за разработване на ваксина например. GDPR също така позволява прехвърляне на данни извън европейското икономическо пространство. В такива случаи EDPB препоръчва приемането на решения, които гарантират основните права на съответните субекти.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар