САЩ затягат достъпа на чипове за Huawei

Американското министерство на търговията увеличава рестрикциите срещу китайската компания

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Министерството на търговията на САЩ обяви допълнително затягане на рестрикциите срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, целящи спиране на достъпа му до чипове. Мерките ще разширят обявените през май ограничения, имащи за цел да попречат на компанията да получава направени от чужди фирми чипове, които са били разработени или произведени с помощта на американски софтуер или технологии, пише Reuters.

Отношенията между САЩ и Китай се намират в най-лошия си етап от десетилетия. Вашингтон оказва натиск върху съюзни държави да изключат Huawei от изграждането на техните 5G мрежи с мотива, че компанията предава лични данни на правителството в Пекин с цел шпионаж.

Изискване за лиценз

Според министерството на търговията новите мерки ще попречат на Huawei да заобиколи американския контрол над износа. "Ние покриваме всички продукти, които те могат да поискат да закупят от трети страни", посочват от министерството. Министърът на търговията Уилбър Рос отбелязва: "Новите правила дават ясно да се разбере, че всяка употреба на американски софтуер или оборудване е забранена и изисква лиценз."

Държавният секретар Майк Помпео коментира, че рестрикциите "ще предотвратят заобикалянето на законите на САЩ чрез алтернативно производство на чипове". По думите му китайският гигант "многократно е опитвал да избегне" американските ограничения, въведени през май.

Икономически черен списък

Освен това още 38 филиала на Huawei в 21 страни ще бъдат добавени в икономическия черен списък на правителството на САЩ, с което общият им брой се увеличава до 152. Новите мерки ще изискват компаниите от този списък да получат лиценз, когато действат като "купувач, посредник или краен потребител".

Съществуващите американски рестрикции оказват силно негативно въздействие върху Huawei и неговите доставчици. В началото на месеца стана ясно, че китайската компания ще прекрати производството на чиповете за смартфони Kirin заради натиска на САЩ върху доставчиците.