Авиокомпании и летища призовават за нова финансова помощ заради COVID-19

Браншови организации предупреждават за спад на приходите от 418 млрд. долара за авиокомпаниите и от 104 млрд. долара за летищата

Авиокомпании и летища призовават правителствата по света за нова финансова помощ за пострадалия от коронавируса сектор. Те също така настояват сегашните изисквания за карантина при пътуванията да бъдат заменени от провеждането на тестове. И предупреждават, че без тези действия индустрията е изправена пред фалит.

По данни на Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) авиокомпаниите са заплашени от спад на приходите в размер на 418 млрд. долара през 2020 г., пише британската ВВС. Според Международния съвет на летищата (ACI) приходите на летищата ще намалеят със 104 млрд. долара.

Какво казват организациите

От IATA посочват, че финансовата помощ, дадена от много страни за техния авиационен сектор по-рано тази година, е била определена на базата на предположението, че до този момент възстановяването вече е трябвало да започне. Но това не се е случило и индустрията все още претърпява "дълбока финансова травма". "Без втори транш от помощта много авиокомпании няма да преживеят зимата", твърдят от IATA.

От ACI също заявяват, че летищата са под невероятен финансов натиск. "Може да станем свидетели как летища фалират в много кратък период. ACI и IATA заедно призовават за спешни правителствени действия с цел въвеждането на координирано тестване на пътниците, за да може карантинните изисквания да бъдат премахнати. Без тези действия няма да е преувеличено да се каже, че индустрията е пред колапс", посочват от ACI.

Съкращения в САЩ

В началото на октомври американските авиокомпании започнаха съкращения на хиляди служители. American Airlines заявиха, че освобождават 19 хил. служители, а United Airlines - 13 хил.

Те казаха, че са готови да променят решението си, ако получат още финансова помощ. Авиокомпаниите получиха пакет от милиарди долари от правителството. Конгресът одобри помощта по-рано тази година, при условие че не се стига до съкращения на служители до 1 октомври.