Швеция сменя стратегията и въвежда по-строги мерки срещу COVID-19

Reuters

Швеция сменя стратегията и въвежда по-строги мерки срещу COVID-19

Вече пет региона в имат анти-COVID регламенти под формата на "препоръки", които на практика са по-сериозни отколкото мерките в България

Ани Коджаиванова
14458 прочитания

Reuters

© Reuters


Швеция, която цяла Европа следеше с интерес през пролетта заради нестандартния ѝ подход да не прибягва до почти никакви рестрикции и мерки срещу епидемията, сега заменя стратегията си срещу коронавируса с много по-предпазлива. Тази седмица пет региона на страната въведоха сравнително строги правила за ограничение на заразата, сред които и Стокхолм, след като случаите в страната надхвърлиха 3000 за ден.

Швеция запазва подхода си мерките да не са тотално рестриктивни, т.е. те не са обвързани с правни последици и няма санкции за неспазването им, но няма и крайна нужда. Системата на държавно устройство в скандинавската държава е такова, че независимите от правителството агенции (каквато е например тази за общественото здраве) не могат да налагат задължителни мерки. "Препоръките" им обаче се приемат за задължителни от практически всички в Швеция.

Битте Брастад, главен юрисконсулт в шведската агенция за обществено здраве, казва, цитиран от местни издания, че правилата са "нещо средно между регламенти и препоръки". За разлика от пролетта обаче, когато нищо не бе затворено, а правителството като цяло следваше стратегия за изграждане на групов имунитет и животът продължаваше сравнително пълноценно, сега съветите към обществото са да се въздържа от посещения в оживени обществени места като търговски центрове, музеи, кина, спортни зали, басейни и публични събития, както и да ограничи контактите си.

Тези регламенти всъщност са значително по-сериозни от българските в момента и са близо да правилата в другите северни страни, а и по-голямата част от Европа. В нашата страната в момента пък са затворени само нощните клубове и гимназиите, докато всичко друго работи с някои ограничения за броя на присъстващите. Така всъщност тази есен България се очертава да бъде новата "Швеция" на Европа и да следва най-разхлабените правила, въпреки претоварената здравна система и острия ръст на случаите.

Какво се случва с епидемията в Швеция

На пресконференцията на Шведската агенция за обществено здраве в четвъртък държавният епидемиолог Андерс Тегнел заяви, че има ясни признаци, че разпространението на инфекцията се увеличава в страната. В последната седмица случаите нараснаха от 1500 на 3000.

От лятото до сега разпространението на инфекциите в Швеция и България следва изключително подобен модел с много близък брой заразени на ден като абсолютна стойност (виж графиките). Разликите обаче са много големи при обективните показатели.

Швеция прави по 160 хил. теста седмично, докато в България най-високият постиган резултат е от миналата седмица - 50 хил. Процентът на положителните проби в Швеция сега е 5% при 3.5% преди седмица, докато в България достигна плашещите 30%.

Седмичната смъртност в Швеция е около 15 души, докато в България вече е 150, при това Швеция има с около 30% по-голямо население.

Всичко това ясно показва, че епидемията в скандинавската страна е в много по-ранен етап от българската, а приблизително сходния брой случаи вероятно се дължи на повечето тестване. Така Швеция всъщност въвежда правилата си в достатъчно ранен и удачен момент, в който те биха имали добър превантивен ефект.

Какви са правилата?

Още преди десетина дни на регионалните власти бе дадена за първи път възможност да въвеждат местни мерки. Пет от тях се възползват от това ново право, което обхваща почти 6.3 милиона шведи или над половината население - първи бяха Сконе и Упсала, а от четвъртък нови регламенти има и Стокхолм, Остергьотланд и Вестра Йоталанд - до 19 ноември.

Препоръките към хората да избягват оживени обществени места като търговски центрове, музеи, фитнес зали, концерти и спортни събития. Шведите също са помолени да избягват обществения транспорт и да намалят социалните си контакти извън най-близкия кръг колкото е възможно повече, както и да избягват публични места с други хора.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел призова да се отменят вечерите с приятели, партитата и ходенето на гости. Тегнел обясни, че няма категорична инструкция да не се ходи на ресторант, но това зависи от хората: "Да отидеш с близкото си семейство е приемливо, но с голяма група хора, които не срещаш толкова често, разбира се не е наред", смята той. В същото време обаче това решение ще се взима също на регионално ниво и всеки един момент местните власти могат да поискат от хората да ограничат излизанията си по заведения още повече.

Пътуванията, които включват близко прекарване на време с нови хора, също трябва да бъдат препланирани.

"Молим и апелираме към всички в обществото сега наистина да внимават всеки момент да спазват физическа дистанция", казва Брит Акерлинд от службата за контрол на инфекциите в Остергьотланд. Очевидно имаме повишено разпространение на инфекцията. "Виждаме повече случаи в здравеопазването, в старческите домове и домакинствата в целия ни регион, във всички възрастови групи", казва Томас Уолбърг, лекар от службата по контрола на инфекциите в региона Вестра Йоталанд.

Краят на преследването на стаден имунитет

За разлика от своите северни съседи и повечето други страни, Швеция не въведе карантинни мерки в отговор на първата вълна от пандемията на коронавируса през пролетта. Правителството следваше стратегията на държавния епидемиолог Андерс Тегнел, който смяташе, че по-правилният подход е заразата да премине по-бързо през здравата част на обществото, която ще прекара болестта леко и така да се изгради масов имунитет. Така магазините, баровете и ресторантите, училищата и т.н. останаха отворени.

Вирусът обаче премина не само през здравата част от обществото, но влезе широко и в домовете за възрастни хора и други институции за уязвими групи. Швеция регистрира много по-висока смъртност на глава от населението от съседите си - засега тя има около 6000 смъртни случая, докато в Норвегия са под 300, а във Финландия - 350. Съседните страни пък наложиха доста тежки рестрикции за пътуване на шведите, които важаха до към средата на юли. В същото време различният подход не спаси шведската икономика от сериозен спад, макар той да бе малко по-малък в сравнение с този в други страни с по-строги мерки. Заради всичко това в шведското общество се зароди и немалко критика към стратегията на правителството.

Така още с приближаването на есента Швеция се пренастрои към стратегия, по-близка до тази на съседите. Преди около две седмици пък самият Андерс Тегнел коментира пред медии, че нивото на имунитет в шведските градове е далеч под очакваното и нужното за да има "стаден имунитет". "Мисля, че очевидният извод е, че нивото на имунитет в тези градове изобщо не е толкова високо, колкото ние вярвахме", каза той.

Регламентите, които влязоха в сила от четвъртък във Вестра Йоталанд, Остергьотланд и Стокхолм

● Всеки трябва да се въздържа от престой в закрити помещения, където се събират хора, като магазини, молове, музеи, библиотеки, басейни и спа центрове и фитнес зали, с изключение на необходимите посещения например в хранителни магазини и аптеки.

● Всеки трябва да се въздържа от участие в срещи, концерти, представления, спортни тренировки, мачове и състезания. Това не се отнася за спортни тренировки за деца и младежи, родени през 2005 г. или по-късно.

● Всеки трябва по възможност да избягва физически контакт с хора, различни от тези, с които живее.

● Бизнесът трябва да вземе мерки, така че всеки да може да спазва общите съвети срещу COVID-19. Това може например означава да се ограничи броя на посетителите едновременно.

● Работодателите трябва да предприемат стъпки, така че всеки да може да спазва общите съвети срещу COVID-19. Такива мерки могат да включват насърчаване на персонала да работи от вкъщи, предлагане на увеличени възможности за работа от вкъщи и отлагане на командировки, конференции и други физически срещи.

● Максималният брой хора на публични събития е 50 души.

Швеция, която цяла Европа следеше с интерес през пролетта заради нестандартния ѝ подход да не прибягва до почти никакви рестрикции и мерки срещу епидемията, сега заменя стратегията си срещу коронавируса с много по-предпазлива. Тази седмица пет региона на страната въведоха сравнително строги правила за ограничение на заразата, сред които и Стокхолм, след като случаите в страната надхвърлиха 3000 за ден.

Швеция запазва подхода си мерките да не са тотално рестриктивни, т.е. те не са обвързани с правни последици и няма санкции за неспазването им, но няма и крайна нужда. Системата на държавно устройство в скандинавската държава е такова, че независимите от правителството агенции (каквато е например тази за общественото здраве) не могат да налагат задължителни мерки. "Препоръките" им обаче се приемат за задължителни от практически всички в Швеция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


8 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Не съм гледал последните шведски мерки, но те през март затвориха гимназиите и университетите. Беше "препоръка", но всички се съобразиха.

  У нас трябва просто да ги затворят защото у нас благата реч и препоръките често биват неразбрани.

  И тъй-като вече 2 месеца се правехме на по-шведи от шведите ще трябва да въведем допълнителни рестрикции за да овладеем кризата. У нас ще трябва да затворят и прогимназиите.

  И като казвам "затворят" имам предвид до пролетта, а не само за 2 седмици.

  Иначе ни чака срив на системата на здравеопазване.

 • 2
  kerux avatar :-|
  KERUX

  Статията е леко залитнала към един вид убеждаване, че шведите са се "поправили" и "уплашили", че препоръките били едва ли не задължителни, че било по-строго от България. Ама вие сериозно ли?!

 • 3
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Тинтири минтири.
  Симсалабим...

  Шведската система много мяза на самолета Боинг Мах 850 - уж последна технология с изкуствен интелект - ама самолетите Боинг катастрофират без доказана причина...

  Щведските терлици са подпряни добре само от финландските такива...
  По медиите се пишат ларж - локално слагат КПП между комуните...

 • Nikola Filipov

  Госпожа, статията изключително манипулативна и не прави чест на Капитал да манипулира своята аудитория по този начин.

  Затягане на мерките в Швеция няма. Има само и единствено препоръки.

 • 6
  rnv1461089983495006 avatar :-|
  Margarita Stefanova

  Ани Коджаиванова! Защо си мислите, че пишeте само за българи, живеещи в България?! Казва Ви го лекар с над 12 годишен трудав стаж в Швеция (освен още над 25 г.)
  С тази повърхностна информация, "чопната" оттук-оттам и добре омесена вярна с невярна само смъквате доброто име на Капитал!
  Само едно ще спомена за Вашите читатели: Швеция никога не се е стремяла към "стаден имунитет" и не се е водела от данните за него в определяне на стратегията си.
  Медицинските теми никак не са лесни и когато са изкривени, имат доста неприятни последствия за и без това не особено високата здравна култура на бълг. народ. Вместо "анализа" Ви бихте могли да публикувате интервю с Тегнел, напр., дори да не е Ваше, а преведено. Уверявам Ви, би имало наистина мн по-голяма тежест и полза.
  Надявам се да приемете коментара ми като добронамерена препоръка!

 • 7
  parazitko avatar :-?
  Паразитко

  До коментар [#3] от "Селофия":

  Другарю, такъв самолет не съществува. Има B737 Max, проверявай си информацията защото иначе звучиш смешно.

 • Паразитко

  До коментар [#5] от "Nikola Filipov":

  eeeee Групичката гъзолизачи на Гошо Тръбата и от вирусология ли разбирате?
  Вземете се скрийте някъде, балъци жалки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход