Китай ще разчита на собствени технологии в новия петгодишен план

Стратегията изпраща предизвикателно послание срещу засилените санкции на САЩ срещу китайски компании

Китайските лидери одобриха икономически план за следващите пет години, който подчертава "технологическата самостоятелност" и е предизвикателно послание към засилените санкции на САЩ срещу местните компании. В съобщение, публикувано на 29 октомври, в края на четиридневното заседание на приблизително 370-членния централен комитет на Китайската комунистическа партия, се казва, че то е одобрило "препоръки" за развитието на Китай до 2035 г.

Китайският лидер Си Цзинпин беше обявен от партията за "кормчия", който ще ръководи "кораба на социализма, плаващ с решителност във вятъра и вълните". По времето, когато други световни лидери остават погълнати от пандемията от коронавируса, Китай обещава икономическо съживяване, по-голяма технологична самостоятелност и по-силна армия за защита на икономическите и политическите интереси на страната, отбелязва New York Times. Заседанието потвърди безграничния политически контрол на Си Цзинпин, както и амбициите му да изведе Китай от настоящата криза в нова фаза на растеж, по-малко уязвима към външни рискове.

Иновации и вътрешен пазар

След шока от корона кризата от първите месеци на тази година китайската икономика нарасна с 4.9% през последното тримесечие и износът се повиши. В своя петгодишен план Китай има за цел да разшири вътрешните пазари и да насърчи иновациите в цялата икономика - от най-модерните технологии до по-ефективно земеделие, заявиха партийните лидери в официалното съобщение от срещата си. В него няма конкретни прогнози за растеж за 2021 г., но до няколко дни се очаква по-подробно обяснение на предложения план.

Откакто администрацията на президента Доналд Тръмп започна да ограничава достъпа на Китай до американските технологии, Си Цзинпин засили призивите страната да постигне "самодостатъчност" за ключови компоненти. Централният комитет на партията обяви, че Китай ще постави акцент върху засилено технологично развитие през следващите 15 години. "Направете технологичната самодостатъчност стратегически стълб на националното развитие" - какво точно означава това за технологичната политика вероятно няма да стане ясно, докато пълният петгодишен план бъде публикуван следващата година и китайските министерства и политически агенции издадат своите подробни последващи планове за технологичните сектори.

Овладяването на проектирането и производството на силициеви чипове и други части може да бъде скъпо и изпълнено с рискове, а експертите в бранша се съмняват как и колко бързо Китай може успешно да спре да е зависим от световните доставчици. "Мисля, че Китай се опитва да хвърли много ресурси - финансови и човешки, при ясно определени проблеми", казва Андрю Батсън от изследователската компания Gavekal Dragonomics пред New York Times.

По-зеленрастеж

Петгодишният план е за нещо повече от икономически растеж, особено когато замърсяването на въздуха, водата и почвата нарушава доверието в правителството. Китай също се сблъсква с международен натиск за ограничаване на емисиите си от парникови газове, които увеличават глобалното затопляне и надминават тези на други страни повече от десет години.

Президентът обяви в речта си пред ООН миналия месец, че Китай се стреми да достигне връх в емисиите на въглероден диоксид преди 2030 г. и ще постигне "въглероден неутралитет" до 2060 г. Китайски учени твърдят, че пикът на емисиите може да настъпи до 2025 г.

В съобщението за петодишния план няма информация коя година ще бъде пикът на емисиите, но се казва, че след достигане на върха ще се наблюдава "постоянен спад на въглеродните емисии". През следващите пет години Китай ще "подобри драстично" енергийната и ресурсна ефективност, докато "общите обеми на основните замърсители ще претърпят трайно намаляване".

Военна модернизация и сигурност

Централният комитет декларира, че китайската армия - един от основните приоритети на Си Цзинпин след встъпването му в длъжност през 2012 г., се е подобрила значително, въпреки че обещава да направи още "основни стъпки" за подобряване на сигурността на страната.

Ръководството на партията не представя нови програми, но призовава за "цялостно укрепване на военната подготовка и готовност". То също така призовава за по-тясно гражданско-военно сближаване - разбира се, под върховната власт на партията.

Международната перспектива

Форуми като този миналата седмица не са време, когато лидерите на партията правят подробни изявления по международни въпроси. Така че не беше изненада, че те не коментираха изборите в САЩ или други теми извън границите на Китай.

И все пак плановете на страната зависят от тяхната оценка на международната перспектива, която те обобщиха в непрозрачни фрази. Те подчертават рисковете от нарастващата несигурност, повтаряйки последните предупреждения на Си Цзинпин, че "светът е навлязъл в период на турбуленция и трансформация".