Виена беше ударена от терористи

На шест места в центъра на града въоръжени откриха огън

Полицията продължава да издирва поне един терорист.
Полицията продължава да издирва поне един терорист.    ©  Reuters
Полицията продължава да издирва поне един терорист.
Полицията продължава да издирва поне един терорист.    ©  Reuters

Виена стана поредният голям град в Европа, който беше ударен от терористите през последните няколко години. В понеделник вечерта стрелба беше открита на няколко места в центъра на австрийската столица. По данни на Спешната помощ ранените са поне 15. Първата информация беше за загинал един полицай и един минувач, а един от терористите е застрелян от служителите на реда. Кметът на Виена Михаел Лудвиг заяви пред телевизия ORF, че идентичността на убития извършител все още не е потвърдена.

Какво се знае досега

Във вторник сутринта началникът на градската полиция съобщи, че трима цивилни - двама мъже и една жена, са загинали при стрелбата. По-късно стана ясно, че жертвите са вече четири. Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер окачестви като симпатизант на "Ислямска държава" единственият известен засега нападател, който беше застрелян от полицията. "Вчера вечерта преживяхме нападение от най-малко един ислямистки терорист", каза министърът. Той не изключи възможността да е имали и други извършители, съобщава Reuters.

На прицел са били взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зона до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основна мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Антисемитският мотив обаче не се изключва, отбелязват световните агенции.

Според вътрешния министър Карл Нехамер явно става въпрос за терористична атака. Все още не е ясно какъв е мотивът на извършителите. Появи се информация, че един от тях е носил взривно устройство, съобщава "Дойче веле".

Канцлерът Себастиан Курц каза, че австрийците няма да се оставят да бъдат сплашени от тероризма. Президентът Александър ван дер Белен заяви, че австрийците ще защитават свободата и демокрацията си заедно. Властите призоваха хората да не излизат, тъй като най-малко един нападател се издирва. Според тях нападателите са тежковъоръжени, преминали през професионална подготовка за този тип атаки. Във Виена са разположени хиляда полицаи и разследването е много интензивно. Населението на града трябва да стои по домовете си, обявиха властите.

Кои са извършителите

Според в. "Кронен цайтунг" в терористичния атентат е участвал 20-годишен австриец, който е и гражданин на Северна Македония. Изданието се позовава на вътрешното министерство и посочва името му като Фейзула К. на 20 години.

Друго име - на Куртин. С., австриец с "албански корени", посочва и Флориан Кленк, главен редактор на седмичника Falter. Според него родителите му са от Северна Македония, а полицията не е убедена, че той би могъл да организира от Виена сложната операция с нападение на 6 места в австрийската столица. Куртин е виенчанин и е познат на спецслужбите, защото е сред 90-те австрийски ислямисти, опитали да пътуват до Сирия, допълва Кленк, без да посочва източниците си.

Според американската организация SITE, следяща активността на терористичните групи в интернет, сега джихадисти са заявили, че стрелбата във Виена е разплата за участието на Австрия в коалицията на САЩ срещу терористичната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС, като се позова на съобщение на SITE в Twitter.

Нападението във Виена стана броени дни след като на 29 октомври тунизиец с нож и викайки "Аллах е велик" обезглави жена и уби още двама души в църква във френския град Ница, преди да бъде прострелян от полицията и задържан. В средата на октомври френски преподавател беше обезглавен в парижко предградие, след като показал на учениците си по време на час за свободата на словото карикатура на пророка Мохамед. Полицията застреля 18-годишния нападател, който беше от чеченски произход.

Нападението беше осъдено от лидерите на Великобритания, Франция, Италия, САЩ, от генералния секретар на ООН, от ЕС и от външните министерства на Германия, Русия и Турция.

Първото масово нападение

Атентатът е първото масово нападение с вероятни ислямистки мотиви в Австрия. В същото време радикалният ислям (джихадизъм и салафизъм) не е ново явление за страната, която по независими оценки е пета в целия ЕС по брой заминали чуждестранни бойци за Сирия през 2015 и 2016 г. Основните фактори са голямата чеченска диаспора в Австрия, миграционните потоци, провокирани от военния конфликт в бивша Югославия. Според анализ на австрийската служба за защита на Конституцията и противодейстиве на тероризма георграфската близост до Западните Балкани играе ключова роля за възникването на джихадизма в Австрия.

В същото време Австрия е една от малкото страни, където ислямът е напълно "интегриран". В държавата например функционира "Ислямски съвет", който работи с институциите, ислямът се изучава в училищата, в които има проявено желание.

Над 5000 чуждестранни бойци не са се завърнали от Сирия (ако са живи), а над 1000 човека предстои да излязат от затворите в Западна Европа, където са изтърпявали присъди, свързани с тероризъм. При ограниченията в средата (липса на възможности за пътуване, затворени граници, локдаун) е възможно подобни спорадични нападение да зачестят.