Как над 71 млн. гласа за Тръмп се оказаха недостатъчни

Изгубилият изборите президент е повишил подкрепата си с близо 10 млн. гласа

Доналд Тръмп загуби изборите в САЩ и освен ако не се случи чудо при повторното броене на бюлетини и съпътстващите го съдебни драми, през януари ще напусне Белия дом, където ще влезе демократът Джо Байдън. В текущата ситуация има голяма ирония: Тръмп стана президент със значително по-ниска подкрепа, отколкото получава четири години по-късно. Той е подобрил резултата си с близо 10 млн. гласа, но те се оказват недостатъчни.

При 95% преброени бюлетини Доналд Тръмп събира 71.2 млн. гласа, в сравнение с 62.9 млн. гласа през 2016 г. Този резултат ще се покачи допълнително заради останалите 5% непреброени бюлетини, макар да е малко вероятно скокът да достигне или надвиши 10 млн. гласа. Внушителният брой гласове е много по-голям, отколкото за всеки друг кандидат до този момент - с изключение на Джо Байдън, който поставя абсолютен рекорд с над 75 млн. гласа. И двамата с лекота преминават досегашния рекорд на Барак Обама от 2008 г., когато събра подкрепата на 69.5 млн. души.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  absent avatar :-P
  Абсент
  • - 1
  • + 2

  Сбъдна се лозунга на Тръмп. Америка отново стана велика... като го изхвърлиха от управлението като мръсно коте.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1

  В прекрасния си коментар Йоан очаквано не е стигнал по-далеко от споменаването на доктрината Тръмп.
  Защото иначе неминуемо щеше да опре до Лениновата теория за ролята на личността в историята. А на този етап още не бива.

  Дали доктрината Тръмп е концепция на самия Доналд или е партиен продукт, ще се види много скоро от реакцията на републиканските конгресмени и сенатори, когато демократите започнат методично да я демонтират. Допускам, че няма да им пречат много...

  В доктрината Тръмп става въпрос за нещо, което са ни накарали да повярваме, че след краха на комунизма си е отишло – ИДЕОЛОГИЯТА. А тя продължава да съществува. И винаги има една господстваща. В момента това е идеологията на неолибералния глобализъм, едно от капилярчетата на която е и обичният ми Капитал.

  Много по-лесно ми е да обясня накратко какво е неолибералния глобализъм, за да се разбере що за негов антипод е доктрината Тръмп.

  Неолибералният глобализъм за едно десетилетие след краха на СССР преобърна борбата на прогресистите и на класическия буржоазен либерализъм за повече социална справедливост и лична свобода в неолиберален джихад срещу инакомислието, християнските ценности и властта на мнозинството, инфилтрирайки се в международни организации, световни медии, университети, НПО. Реално всички световни организации: Световната търговска, здравна, МВФ, СБанка, структурите на ЕС, Американската психиатрична асоциация са властови структури на глабалния елит.
  На човечеството беше натрапен един глобалистки проект, в който националните държави трябваше да се подчинят на наднационална власт, контролирана от космополитен елит и неговите транснационални корпорации и финансови структури.

  В мандата си Тръмп започна демонтажа на икономическия и геополитическия модел на неолибералния глобализъм. И макар да е трудно за обикновения потребител да отдели през годините на неговото президентство актовете му срещу глобализма, вътрешнополитическите действия, естествената му реакция на нескончаемите атаки от противниците му на всякакви нива, както и откровените глупости, които правеше, водеща линия и във външната, и във вътрешната политика на президента Тръмп бе изолационизма на Америка и съсредоточаване вниманието върху вътрешните й проблеми – колосалният външен дълг, дефицитът във външната търговия, активирането на добива на въглеводороди, което направи САЩ №1 в добива на нефт и втечнен газ в света, намвесата им във всевъзможни военни конфликти навсякъде по света, които се плащаха от американците и пр, и пр.
  Ако Тръмп не бе демонтирал наследения социалкапиталистически здравен модел, известен като Обамакеър, вероятно жертвите на к-кризата щяха да са много повече, защото застрахователният модел на здравеопазването нямаше как да покрие разходите за милионите бедни.

  Тръмп промени облика и на американската съдебна система, назначи почти 300 федерални съдии и трима членове на Върховния съд, които ще правораздават през следващите десетилетия. Данъчните облекчения, митническите тарифи на конкурентния внос и намаляването на бюрократичните регулации свиха безработицата до исторически ниски нива, особено сред жените, чернокожите и латиносите. Американската икономика скоростно се възстанови от коронакризата през третото тримесечие с 33,1% растеж на БВП.

  Доктрината Тръмп отприщи промяна и в геополитическата архитектура. Отмяната на неолибералните споразумения за свободна търговия на Обама е израз на икономически национализъм и защита на работните места и националната икономика.

  В този смисъл резултатите от битката на Тръмп срещу неолибералния глобализъм далеч надхвърля пределите на партийната политика на РП. И на неолибералното крило на партията му ще й е трудно да ги демонтира.

  И накрая – доктрината Тръмп не е перхидроленият скалп и дългата до чатала червена вратовръзка, с които президентът присъства постоянно в карикатурите, а всичко описано по-горе.

  И последно - признателен съм на Капитал – колкото и неолиберална трибуна да е, - че ми дава възможност да развивам и различна от неговата гл.т.

  Нередност?
 • 3
  sfasaf avatar :-?
  sfasaf

  Високата избирателна активност е само заради залога на тези избори и контраста на кандидатите. Тя не е оценка за кандидатите - добра или лоша.

  В последните 20-на години е имало избор между втръснали на хората партийци, които не са кой знае каква алтернатива на досегашните политики и един на друг.

  Истински резките политики на Тръмп бързо прекратиха това безвремие и се наложи обществото светкавично да се политизира. Това не бяха избори, това беше референдум, а анти-Тръмп лагерът спечели.

  Нередност?
 • 5
  sdn54680833 avatar :-|
  Nikolay Petrov
  • - 1

  Авторът е пропуснал да спомене факта, че републиканците запазват мнозинството си в Сената и увеличават броя на конгресмените си. Няма никаква синя вълна. Хората просто гласуваха против Тръмп и го свалиха защото той само вреди на Америка. Той е един простак, който направи страната изолирана и смешна, а не велика.

  Нередност?
Нов коментар