Пандемията, икономиката и расизмът - приоритетите в програмата на Джо Байдън

Планирани са няколко указа, които да анулират спорни политики на Тръмп

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън работи по управленските си планове, преди да встъпи в длъжност на 20 януари след преходен период. Той смята да постави пандемията от коронавирус сред приоритетите си.

При обявяването на първите стъпки в преходния му план, неговият екип посочи, че ще се провеждат повече тестове и гражданите ще бъдат насърчавани да носят маски. Сред останалите приоритетни теми са икономиката, справянето с расизма и климатичните промени.

Завой в подхода на Белия дом

Програмата на Байдън предвижда завой в подхода на Белия дом към коронавируса, след като по време на мандата си Доналд Тръмп многократно омаловажи мащабите на кризата, пише ВВС. Сега целта ще бъде американците да имат достъп до редовно и безплатно тестване, както и да получат "ясни, последователни и базирани на доказателствата насоки".

Байдън иска задължително носене на маски из страната, което по думите му ще спаси хиляди животи. Той призовава населението да покрива носа и устата си, когато се среща с хора извън домакинството, и настоява губернаторите и местните власти да следят за спазването на мерките. Освен това обяви създаването на екип от медицински експерти с цел планиране на действията срещу коронавируса: "Той ще помогне да формирам подхода си при овладяване на рязкото увеличение на случаите на заразяване, като гарантира, че ваксините са безопасни, ефикасни и се разпределят ефективно, справедливо и безплатно, и като предпазва рисковите групи."

Байдън също така оповести планове за възстановяване на американската икономика, която беше засегната от пандемията, довела до още милиони безработни. Предложенията му включват стимулиране на производството, инвестиране в инфраструктура и намаляване на неравенството между различните етнически групи.

Докато Тръмп беше обвиняван, че увеличава расовото напрежение, Байдън казва, че ще превърне справянето с расизма в централна тема на управлението си. Той настоява за мерки като по-добър достъп до настаняване за чернокожите и малцинствените общности, справедливо отношение и заплащане за работниците и насърчаване на Федералния резерв да направи повече за намаляване на расовите различия в благосъстоянието. Освен това се планира намаляване на затворниците в страната, които са над 2 млн. души и диспропорционално са чернокожи и малцинствени представители, като се наблегне на реабилитацията. Екипът на Байдън коментира, че трябва да се изкоренят "базираните на раса, пол и доходи несъответствия в системата".

Отменяне на решения на Тръмп

Американските медии пишат, че ще последват няколко указа, анулиращи спорни политики на Тръмп - връщане на САЩ към парижкото климатично споразумение, което страната официално напусна миналата седмица; обратно присъединяване към Световната здравна организация; прекратяване на забраната за пътувания спрямо граждани от седем предимно мюсюлмански държави; възстановяване на предоставянето на имигрантски статут на мигрантите без документи, които са влезли в Америка като деца.

В първата си реч в събота, когато стана ясно, че е избран за президент, Байдън заяви, че е време САЩ да "излекуват раните си". Той коментира, че политиките му ще бъдат насочени към "обединение, а не разделение" на страната.