Какво означава Джанет Йелън да е финансов министър на САЩ

Политици от различните краища на спектъра намират по нещо, което да харесват в позициите на бившия председател на Фед

Джанет Йелън заяви, че САЩ преживяват историческа криза и негативни икономически последици от коронавирусната пандемия, които изискват спешни действия за предотвратяване на "самоусилващ се" спад
Джанет Йелън заяви, че САЩ преживяват историческа криза и негативни икономически последици от коронавирусната пандемия, които изискват спешни действия за предотвратяване на "самоусилващ се" спад    ©  Reuters
Джанет Йелън заяви, че САЩ преживяват историческа криза и негативни икономически последици от коронавирусната пандемия, които изискват спешни действия за предотвратяване на "самоусилващ се" спад
Джанет Йелън заяви, че САЩ преживяват историческа криза и негативни икономически последици от коронавирусната пандемия, които изискват спешни действия за предотвратяване на "самоусилващ се" спад    ©  Reuters

В първата част от поредицата "Хари Потър", главният герой се натъква на Огледалото Еиналеж, в което всеки, който погледне, вижда "най-дълбокото си желание". Решението на новоизбрания президент Джо Байдън да номинира Джанет Йелън за следващия министър на финансите на Америка, съобщено на 23 ноември, сякаш е извадено от огледалото Еиналеж. Никой икономист не е по-подходящ от Йелън, бивш председател на Федералния резерв и уважаван академик, за тази длъжност. Може би по-важна е обаче политическата роля, отколкото и икономическата, защото представителите от прогресивната левица до консервативната десница намират нещо в политиката не Йелън, което да им харесва.

В днешната политическа конфигурация това има значение. Джо Байдън трябва да преодолее разделението в Демократическата партия между центристите и младите социалисти. И преди да стане министър на финансите, Джанет Йелън трябва да бъде потвърдена от Сената, който в момента се контролира от републиканците. Това препятствие отхвърли кандидати като сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън, която много републиканци никога не биха приели, защото се смята за твърде враждебна към свободните пазари и финансовата индустрия.

Представителите от прогресивната левица до консервативната десница намират нещо в политиката не Йелън, което да им харесва.

Състезание до последно

В дните преди съобщението вътрешни източници от Вашингтон вярваха, че състезанието е между Джанет Йелън и Лаел Брейнард, член на Съвета на гуверньорите във Федералния резерв. Някои предпочитат Брейнард с мотива, че тя има повече опит в икономиката на търговията, други, защото тя е по-млада от Джанет Йелън, и следователно би свършила по-добра работа на фона на по-възрастен президент като Джо Байдън. Ляво ориентираните демократи пък харесват предпазливата политика на Лаел Брайнард.

И все пак Джанет Йелен има много предимства. Тя е опитен икономист, първоначално специализирала икономика на труда и е президент на Американската икономическа асоциация, най-изтъкнатото общество в областта (Малко са хората в професията, които се харесват повече от Джанет Йелън). Управлява успешно Федералния резерв между 2014 и 2018 г., съобщавайки предварително намеренията на централната банка, така че за да не изненадва инвеститорите. По-малко вероятно е тя да попадне в онези лирически сблъсъци, в които влизаше финансовият министър на Тръмп - Стивън Мнучин. Последното предимство е алтернативната посока на Фед за икономическата политика, която тя предлага.

Приемането на поредния законопроект за стимули може да е първата голяма задача на финансовия министър.

Геният в избора

Геният в избора на Йелън се крие във факта, че представители на най-различни политически течения могат да намерят някаква причина да харесат нейното назначение. Това означава, че тя почти сигурно ще бъде одобрена от Сената. Вземете паричната политика. Почитателите на агресивната парична политика посочват, че по-времето на Йелен Фед повиши лихвите от близо нула до 1.25-1.5%. По-предпазливите икономисти контрират, че по времето на Дажнет Йелън политиката на Фед е могла да бъде дори по-драстична в определянето на лихвите, така че Джанет Йелън е свършила добра работа, за да ги задържи под контрол.

Подобна е историята за фискалната политика. Преди Тръмп да стане президент, Джанет Йелън твърдеше, че "фискалната политика очевидно не е необходима, за да даде стимул, който да ни помогне да достигнем пълна заетост". Тя е в борда на Комитета за отговорен федерален бюджет, организация, която отделя много време, за да предупреждава хората за опасностите от големия публичен дълг. И все пак по време на пандемията Джанет Йелън се аргументира за "извънредна фискална подкрепа". През юни тя подписа заедно с други икономисти писмо с аргумента, че "Конгресът трябва да приеме нов пакет за икономическо възстановяване".

Приемането на поредния законопроект за стимули може да е първата й голяма задача. Републиканците и демократите не успяха да се споразумеят за заместване на закона, приет през април, като имат сериозно неразбирателство относно размера на евентуалния пакет, въпреки че сега е ясно, че икономическото възстановяване се забавя. Много е да се очаква, че силата на един човек може да помогне за излизане от задънената улица, не на последно място, защото републиканците вероятно ще запазят контрола над Сената за известно време след смяната на президентите. Но ако някой може да го направи, това ще е Джанет Йелън.

Предотвратяване на "самоусилващ се" спад

От "Капитал"

Джанет Йелън заяви, че САЩ преживяват историческа криза и негативни икономически последици от коронавирусната пандемия, които изискват спешни действия за предотвратяване на "самоусилващ се" спад. Тя говори на събитие в Делауеър, където във вторник вечерта избраният за президент Джо Байдън официално представи своите най-добри съветници по икономическа политика, докато се готви да встъпи в длъжност на 20 януари.

"Това е американска трагедия и е от съществено значение да предприемем спешни мерки. Бездействието ще доведе до самоукрепващ се спад, което ще доведе до още по-голяма разруха", предупреди Йелън, цитирана от Reuters.

Тя също така посочи, че пандемията е засегнала непропорционално най-нуждаещите се американци. "Важно е да се уверим, че икономическото възстановяване няма да изостави никого."

Сегашният финансов министър Стивън Мнучин призова Сената да подкрепи нови безвъзмездни средства за малкия бизнес за 300 млрд. долара, за да го запази от фалит. Спрените преди президентските избори преговори за нов стимулиращ пакет отново набират скорост, след като съвместна група конгресмени от демократите и републиканците предложи антикризисни мерки за 908 млрд. долара.

Йелън и други съветници на Байдън изразиха подкрепа за правителствените стимули за максимална трудова заетост, намаляване на икономическото неравенство и помощ за жените и малцинствата, които са по-сериозно засегнати от икономическия спад.

Тя ще поеме поста, след като тази година е най-лошата за икономиката на страната от Голямата депресия в резултат на коронавируса. Безработицата нарасна значително, а търговската война с Китай продължава. Преди президентските избори тя обяви, че според нея са нужни много по-ефективни усилия за справяне с пандемията, което ще е полезно не само за здравето на хората, а и за отваряне на икономиката.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved