Полските управляващи затягат хватката над регионалните медии

Държавната рафинерия PKN-Orlen обяви, че купува издателя Polska Press

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) е на път да установи контрол над по-голямата част от регионалните вестници в страната. В понеделник държавната рафинерия PKN-Orlen обяви, че купува издателя Polska Press, пише Politico.

Polska Press, собственост на Verlagsgruppe Passau, издава 20 местни всекидневника, около 120 локални седмичника, няколко списания, както и безплатния градски вестник Naszemiasto.pl. Стойността на сделката не се посочва, но в съобщението е казано, че групата има приходи от 398 млн. злоти (около 100 млн. евро) през миналата година. PKN Orlen пък е най-голямата компания в Централна и Източна Европа.

Достъп до17.5 млн. читатели

Изпълнителният директор на PKN Orlen Даниел Обайтек посочва, че сделката ще даде на рафинерията достъп до почти 17.5 млн. читатели и че трябва да бъде възприемана като "важен елемент, подпомагащ продажбите, които са изключително важни в контекста на доразвиване търговската мрежа на PKN Orlen".

ПиС влезе в сблъсък с европейските институции заради обвиненията, че завзема контрола над държавните радио и телевизия. Последните действия вероятно ще покачат още повече напрежението с Брюксел на фона на обтегнатите отношение заради блокирания от Полша и Унгария бюджет на ЕС и възстановителен фонд. Опасенията са, че Варшава върви по пътя на Будапеща, където почти всички медии са в хватката на съюзници на премиера Виктор Орбан.

Полските управляващи отдавна се оплакват, че влиянието на чуждестранни медийни компании в страната било станало твърде голямо и деформирало обществения дебат. Докато опозицията твърди, че става дума за увеличаване на държавния контрол над независими медии. Лидерът на "Гражданска платформа" Борис Будка написа в социалните мрежи: "Превземането на Polska Press от Orlen няма нищо общо с развитието на рафиниращата компания. Те използват парите на поляците, за да изградят още една пропагандна машина."

От Orlen нарекоха сделката "чиста бизнес инвестиция". Рафинерията вече притежава един от най-големите медийни дистрибутори в страната и купуването на Polska Press е "следващата ни стъпка за създаване на всестранна оферта за нашите клиенти".

Атака срещу медиите с чужди собственици

Правителството не се задоволява само с контрола над държавните радио и телевизия, а и подкрепя някои десни издания с реклами от държавни компании. Управляващите се стремят да накарат критичните гласове да замлъкнат, особено медиите, контролирани от германски компании.

През октомври полският министър на културата Пьотр Глински заяви, че държавни фирми трябва да придобият медиите от техните чуждестранни собственици. "Полските държавни компании трябва да купуват медии, където това е възможно", коментира той. И обеща, че ще предложи нови правила за намаляване на дела на чуждата собственост върху полските медии.