Страните от ЕС с различна готовност за ваксинация

Ваксините ще тръгнат от фабриките на Pfizer на 26 декември, Дания няма да чака останалите, Нидерландия започва от януари

"Оторизацията на тази първа ваксина определено е голяма стъпка в правилната посока и индикация, че 2021 г. може да бъде по-светла от 2020 г." Това заяви директорът на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) Емър Кук след официалната препоръка за започване на употребата на ваксината срещу коронавирус на BioNTech/Pfizer в ЕС. Одобрението дойде почти три седмици след решението на британския регулатор на 2 декември да се даде "зелена светлина" за използването на ваксината в Обединеното кралство.

ЕМА беше поставена пред трудната задача да балансира между натиска да забърза процедурата, дошъл първоначално от Полша и Унгария, а след това и от Германия и Италия, и притесненията, че процесът върви прекалено бързо, пише Politico. Агенцията заявява, че е използвала по-строг механизъм за даване на оторизация и освен това са взети предвид ценните допълнителни данни от Великобритания.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се