Американският Конгрес отхвърли ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана

Това се случва за пръв път по време на управлението на президента в самия край на мандата му

Тръмп трябва да освободи президентския пост на 20 януари
Тръмп трябва да освободи президентския пост на 20 януари    ©  Reuters
Тръмп трябва да освободи президентския пост на 20 януари
Тръмп трябва да освободи президентския пост на 20 януари    ©  Reuters

Американският Конгрес отхвърли ветото на президента Доналд Тръмп върху бюджета за отбрана. Това се случва за първи път по време на управлението му в самия край на мандата му при все по-разединени редици в собствената му партия. Контролираният от републиканците Сенат необичайно проведе заседание в деня на Нова година и прие с над две трети от гласовете т.нар. Закон за оторизация на националната отбрана в размер на 740 млрд. долара, предвиден за финансовата 2021 г.

По-рано Камарата на представителите, контролирана от демократите, направи същото и така текстът е окончателно приет. Това се случва два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва, пише британската ВВС.

Възраженията на Тръмп

Тръмп, който слиза от поста след няколко седмици, е против някои клаузи в документа, сред които политиките, ограничаващи изтеглянето на американски войски от Афганистан и Европа, както и закона за отговорността в интернет, зaщитaвaщ социалните медии oт cъдeбни иcкoвe зa публикувaнe, изтривaнe или другo мoдeрирaнe нa съдържание.

Президентът нарече закона от 4500 страници, чието изготвяне отне една година, "подарък за Китай и Русия". "Той не успява да включи жизненоважни мерки за националната сигурност, включва клаузи, които не уважават нашите ветерани и военната ни история, и оспорва усилията на моята администрация да се постави Америка на първо място в националната сигурност и външната политика", посочва Тръмп. И допълва, че мерките в закона за ограничаване на връщането на войските у дома са "лоша политика" и "противоконституционни".

Позицията на Конгреса

Законодателите могат да отменят президентско вето и да приемат даден закон с мнозинство от две трети и в двете камари на Конгреса. След гласуването председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ветото на Тръмп е "изумително безразсъдство, което вреди на нашите войници, застрашава сигурността ни и подкопава волята на Конгреса".

През четиригодишния мандат на Тръмп Конгресът не е успявал осем пъти да отхвърли негово вето. Той трябва да освободи поста на 20 януари, когато ще бъде заменен от демократа Джо Байдън.