Гърция предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат

Дания разработва дигитален "ваксинационен паспорт" за хора, които са се имунизирали срещу коронавируса

Гърция предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат, за да се "улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19". Това е написал премиерът Кириакос Мицотакис до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо, цитирано от Politico. Той допълва, че е необходимо постигането на общо съгласие за структурирането на въпросния сертификат, за да може да бъде приет от всички страни в ЕС.

Преди два дни Дания заяви, че разработва дигитален "ваксинационен паспорт" за хора, които са се имунизирали срещу коронавируса. Според датското здравно министерство това ще позволи пътуването до държави, в които подобна документация ще се изисква. "Очаква се, че може да има изисквания от други страни за представяне на ваксинационен документ при влизане. Датският ваксинационен паспорт може да се използва в такъв случай", коментират от министерството.

Необходимост от "мобилизация на високо равнище на ниво ЕС"

В писмото до ЕК гръцкият премиер Мицотакис посочва, че "възможно най-бързото връщане на свободата на придвижване е основен приоритет за всички нас". И макар че Гърция "няма да направи ваксинирането задължително или предпоставка за пътуване, хората, които са ваксинирани, трябва да бъдат свободни да пътуват".

По думите на Мицотакис предложението може да изглежда просто, но ще е нужна "мобилизация на високо равнище на ниво ЕС, за да се придвижат нещата". Премиерът се надява темата да бъде обсъдена на следващата среща на ЕС на 21 януари. Той би искал "бързо постигане на общо съгласие" сред страните членки за "ваксинационен сертификат и неговата употреба", като ще настоява и за международно одобрение на идеята. "Това ще допринесе за възвръщане на мобилността в глобален план, което е в основата на връщането на икономическата дейност до нивата отпреди кризата", обобщава Мицотакис.

И други подемат идеята

В Дания целта е "ваксинационният паспорт" да стане факт през първите месеци на тази година и да бъде достъпен чрез сайта на датското здравеопазване, пише Reuters. От министерството подчертават необходимостта да се проучи по-задълбочено дали хората, които са ваксинирани, все още могат да пренасят вируса и колко дълго се запазва имунитетът, преди да се наложи нова имунизация.

Миналата година Естония заяви, че работи по дигитален "паспорт за имунитета" за тези, които са преболедували COVID-19 и са развили имунитет, въпреки че остава въпросът колко дълго трае защитата. През ноември австралийската авиокомпания Qantas посочи, че ще настоява в бъдеще пасажерите да имат поставена ваксина, преди да се качат на самолет. Преди няколко месеца от Световната здравна организация коментираха, че разработват електронен ваксинационен сертификат, който да бъде дигитална версия на ваксинационните документи, използвани в много страни.