Противници на ваксинационния сертификат смятат, че той заплашва основни права на европейците

Някои страни и компании подкрепят предложението за доказателство за имунитет

Във вторник стана ясно, че Гърция предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат като начин за преодоляване на корона кризата. В писмо до Европейската комисия, видяно от Politico, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посочва, че е необходимо да се постигне "общо съгласие за структурата на сертификата, за да бъде приеман във всички страни членки".

Противници на идеята коментират, че тя ще подкопае основни права на европейците, като раздели хората на категории въз основа на здравния им статут и като забрани достъп до обществени услуги за неваксинираните.

Кой е против

Някои страни в ЕС са твърдо против. Франция изключва възможността за ваксинационни паспорти, въпреки че няколко френски здравни експерти изразиха подкрепа за инициативата. Макар че Белгия също изрази интерес, нейният регулатор по отношение на данните предупреди, че не трябва да се прави ваксинационна база данни, тъй като обявената цел за събирането на информация е неясна и тя ще представлява "съществена намеса в правото на защита на личните данни". Доклад от миналата година на изследващата изкуствения интелект група Ada Lovelace Institute посочва, че имунните паспорти, включително ваксинационните, ще представляват "изключително висок риск по отношение на социалната дискриминация, изключване и уязвимост".

Ваксинационните паспорти "поставят жизненоважни въпроси за защитата на данните и на човешките права", смята Ана Бедусчи от Exeter University. Според нея те ще доведат до разделяне на хората на базата на здравния им статут, което може да се използва за определяне на степента им на свобода.

Кой подкрепя

Предложението за имунен сертификат има и поддръжници в ЕС. През октомври Естония сключи споразумение със Световната здравна организация за разработването на дигитален имунизационен сертификат, който да позволи презграничната обмяна на ваксинационни данни. Унгарското правителство заяви, че ще изисква от пристигащите да показват посредством мобилно приложение дали са били ваксинирани, за да получат достъп до страната. В Испания има идея да се въведе обратен ваксинен паспорт, като се регистрират тези, които отказват да се ваксинират, и се споделят данните с европейските партньори.

Израел също действа по въпроса, като въвежда приложение, което ще позволи на ваксинираните граждани да посещават културни и спортни събития, както и да пътуват в чужбина без нуждата от карантина. И някои компании подкрепят този подход. Австралийската авиокомпания Qantas заяви, че планира да изисква документ за ваксинация от пасажерите, а нова реклама на Ryanair гласи: "Ваксинирай се и тръгвай". Технологичният гигант IBM пък проучва как би работила на практика една такава система.