Недоволството от локдауна: От тост с празни халби до гражданско неподчинение

Как протестират ресторантьорите по света

Около 17%, или 110 000, от ресторантите в САЩ са затворили за постоянно през 2020 г., а 87% са регистрирали среден спад 36% в приходите. Във Великобритания близо 10 000 лицензирани обекта, включително пъбове, клубове и ресторанти, са преустановили трайно работа през миналата година. Тези данни основно са в резултат на карантинните ограничения, засегнали тежко сектора и довели до протести с искания за адекватни помощи, които да му позволят да оцелее в кризата.

В началото на седмицата група британски учени посъветва правителството в Лондон да не отваря пъбовете и ресторантите преди май, тъй като дори частично отхлабване на ограниченията може да доведе до "негативно отражение върху здравната система". Управляващите все още не са обявили кога и как смятат да вдигнат рестрикциите, но са под засилен натиск от ресторантьори да изготвят план. Пред британската ВВС Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на асоциацията UKHospitality, предупреждава, че "може да не е останало какво да се отваря, ако се изчака до май". Наскоро правителството обяви, че удължава програмата за помощи за служители в принудителен отпуск до края на април, което означава, че работещите в ресторантьорския бранш ще продължават да получават до 80% от заплатите си. Също така се удължава до края на март и програмата за гарантирани от правителството заеми до 50 000 паунда за пострадали от COVID-19 бизнеси. Освен това по-рано този месец бяха обявени грантове до 9000 паунда на обект в сектора.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове