Какъв беше залогът във втория импийчмънт на Тръмп

Бившият президент е оправдан. Но демократите се надяват да са убедили поне част от американците, че той е отговорен за щурма на Капитолия

Доналд Тръмп има честта да е обект на половината процедури по импийчмънт на президент в историята на САЩ. И за разлика от Андрю Джонсън и Бил Клинтън той е единственият, на когото това се случва за втори път.

Самият Тръмп не е говорил публично вече близо месец - необичайно дълго мълчание за бившия американски държавен глава. Но посланията му отекваха постоянно през изминалата седмица във Вашингтон, където демократите многократно използваха думите му срещу самия него. Те приложиха стотици туитове и видеа в подкрепа на тезата си, че Тръмп трябва да бъде осъден от Сената в процеса по импийчмънт заради подстрекаване на взелия жертви щурм срещу Капитолия на 6 януари.

Накрая с 57 на 46 гласа Тръмп все пак беше оправдан. Но самият факт, че в толкова разделена страна като Америка седмина републикански сенатори все пак гласуваха в подкрепа на импийчмънт, не е за подценяване. А и самият процес съвсем не беше напразно упражнение.

Все още партията на Тръмп

Много от републиканците не бяха впечатлени от представените аргументи. Телевизионните камери показаха как Рик Скот, сенатор от Флорида, рисува завъртулки върху карти на Европа и Азия, докато колегите му от Демократическата партия се опитват да докажат вината на Тръмп. Други републикански сенатори не откъсваха погледи от таблетите си или излизаха за дълго в кулоарите. Очевидната липса на интерес от тяхна страна сочеше какъв ще е очакваният изход от процедурата. Оправдаването на Тръмп е разочарование за всички, които се надяваха той да бъде осъден и така пътят му към кандидатиране за следващ мандат да бъде отрязан. Но след изминалата седмица и всички публично изложени детайли около щурма от 6 януари евентуален опит да се завърне в Белия дом през 2024 г. може да окаже доста по-сложен.

"Тук има два вида съд: единият е американският Сенат... а другият е съдът на общественото мнение", коментира пред в. Financial Times Мари Ан Марш, стратег на Демократическата партия. И добавя, че процесът по импийчмънт ще "преследва" републиканците години наред.

Именно към втория съд бяха насочени пледоариите на демократите, придружени с неизлъчвани кадри от кошмарния 6 януари, заснети от камерите в комплекса Капитолия. Те включваха драматични клипове на премазани от нахлулата тълпа полицаи и конгресмени, включително вицепрезидентът Майк Пенс, които на метри и секунди избягват сблъсъци с разбеснелите се привърженици на Тръмп.

За да бъде Тръмп осъден, две трети от сенаторите - които в момента са 50 на 50 демократи и републиканци - трябваше да гласуват за това. Колко невероятно бе да се случи това показва фактът, че миналата седмица само шестима републиканци гласуваха за започването на процеса и подкрепиха тезата, че е конституционосъобразно бивш президент да бъде подложен на импийчмънт. И все пак при гласуването в Сената седмина републиканци - Бен Саси, Лиза Мърковски, Мит Ромни, Бил Касиди, Ричард Бър, Сюзън Колинс и Патрик Туми - допринесоха за най-двупартийния вот в подкрепа на осъждането на президент в историята на САЩ.

Резултатът от гласуването показва, че Тръмп все още владее своята база от поддръжници и сред републиканците цари страх, че ще изгубят шансовете си за преизбиране и ще бъдат изместени от претенденти, намиращи се в по-крайния спектър на десницата. Но все пак бе очертана ясна линия между принципните републиканци и останалите, които все още са мнозинство.

Съдът на общественото мнение

Национално проучване на CBS News/YouGov, направено в дните преди започването на процеса в Сената, показва, че 56% от американците смятат, че думите и действията на Тръмп "са окуражили насилието в Капитолия". Същият процент от отговорилите смятат, че Сенатът трябва да осъди бившия президент. Но разделението по партийна линия е дълбоко. Девет от десет демократи казват, че Тръмп трябва да бъде осъден, в сравнение с 53% от определящите се като независими и едва 17% от републиканците.

"Беше ясно, че Сенатът няма да се обърне, но общественото мнение може да го направи. Има една прослойка в Републиканската партия, която - може би за първи път - вижда, че този човек беше катастрофа и ако му позволят да се завърне, ще потънат заедно с него", казва Лари Сабато от Центъра за политика към Университета във Вирджиния.

Вече има сигнали, че макар Тръмп все още да се радва на подкрепата на твърдо ядро, той губи позиции сред по-умерените републиканци. Проучване на републиканската социологическа агенция Echelon след встъпването в длъжност на Джо Байдън показва, че 45% от републиканските гласоподаватели и клонящите към републиканците независими биха искали Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г. Това е спад от 20% в сравнение с декември малко преди атаката срещу Капитолия.

И така Сенатът не затвори пътя на Тръмп към Белия дом. Остава да го направи американското общество.