Хартата, която може да застраши зеленото бъдеще на Европа

Съдебните дела, свързани с политики за насърчаване на производството на зелена енергия, могат да забавят развитието на сектора

Хартата, която може да застраши зеленото бъдеще на Европа
Хартата, която може да застраши зеленото бъдеще на Европа
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Малко хора извън сферите на международните арбитражни дела и енергетиката са чували за Договора за Енергийната харта (ДЕХ). Но това сравнително неизвестно международно споразумение може да се окаже препъникамък в усилията на Европа да постигне амбициозните си климатични цели, показва проучване на разследващия сайт Investigate Europe.

Към този момент съдебните дела, свързани с политики за насърчаване на производството на зелена енергия, са все още рядкост. През март 2017 г. базираната във Великобритания компания Rockhopper предявява иск срещу Италия, след като парламентът налага забрана върху проучвания за петрол и газ в близост до италианското крайбрежие. Фирмата настоява за обезщетение не само за направените инвестиции, които според директора на компанията Сам Муди възлизат на 40 - 50 млн. долара, но и за пропуснати бъдещи печалби, по негова оценка достигащи до 200 - 300 млн. долара. Делото идва близо година след като Италия напуска ДЕХ, но според правилата на хартата чуждестранните инвеститори могат да съдят страната през следващите 20 години.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове