Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Милионите "зомби" работници на Европа

Удължаването на програмите за субсидирана заетост отлага кризата с безработицата за сектори, които ще загубят най-много от кризата

Правителствата бяха изправени пред трудния избор на кого и с колко да помогнат.
Правителствата бяха изправени пред трудния избор на кого и с колко да помогнат.
Правителствата бяха изправени пред трудния избор на кого и с колко да помогнат.    ©  Reuters
Правителствата бяха изправени пред трудния избор на кого и с колко да помогнат.    ©  Reuters

Правилото "твърде голям, за да фалираш", което по време на финансовата криза се прилагаше за спасяването главно на банки, в корона рецесията стана валидно за цели други сектори. Пандемията порази особено силно отрасли като туризъм, транспорт, производство на авточасти и такива, зависими от веригите на доставки. Което накара редица държави да приложат схеми за запазване на десетки милиони работни места в сериозно ударени от кризата компании.

Правителствата бяха изправени пред трудния избор на кого и с колко да помогнат. В сектори като транспорт и туризъм промяната вероятно ще е, докато приключи пандемията. Очакванията са те да се съвземат до пет години. И се нуждаят повече от подкрепа, защото в тях са заети много хора. Алтернативата е да последват масови фалити и цели индустрии да излязат от строя. В други сектори, като например офис площи и търговия, от години текат промени, които пандемията ускори. Развитието на онлайн търговията вече води до затварянето на физически магазини, което показва, че помощите за този сектор нямат особен икономически смисъл.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • jazzi
  • - 1
  • + 1

  Какви ваксинационни сертификати и паспорти, моля?!? Това са конспиративни теории и фалшиви новини или...или вече не са...хм ?!? А защо просто не се въведе задължение или принуда за ваксиниране, при положение, че в България вече има такива?! No jab, no human rights! Конспиративна теория?! Почакайте малко...а друга конспиративна теория (или бъдещ конспиративен факт) гласи, че гражданите на новия световен ред, покрай големия рестарт, ще се легитимират и разплащат с дигитална идентичност (напр. ID2020) и дигитални кинти (CBDC), непременно по някое време импантирани за удобство и сигурност, а сега обсъжданите сертификати и паспорти (а и 5G) са просто основата на тази инфраструктурата и после просто ще бъдат съвместно интегрирани. Ето това вече е истински конспиративна теория и ние никога няма да допуснем подобно нещо, нали?!? Дали?!? Или?!? Кой би си представил преди време, че заради грипната вълна ще ни се случи всичко това...локдаун, маски, тестове, карантини, експериментални генни инжекции, а сега логично и принуда за налагането им...вече ми писна, честно! Наистина искам най-после всеки, който е решил да се инжектира, да получи час по-скоро мечтаната си синтетична мРНК инженкция! Защото да сe/ни пазите от вируса и да се върнем към нормалното?! Към кое нормално ще се върнете, оФци!!! Ако изобщо преживеете следващите 2 години, най-вероятно ви очаква горния сценарий, честито!!!

  Нередност?
Нов коментар