Ограниченията удариха БВП на еврозоната в края на 2020 г. по-силно от очакваното

През последното тримесечие икономиката на валутния съюз се е свила с 0.7% в сравнение с предходното

Икономиката на еврозоната се е свила през последното тримесечие на миналата година в сравнение с предходното, при това с повече, отколкото показваха предварителните прогнози. Това показват ревизираните данни на Евростат, обявени във вторник. По-голямото понижение се дължи на спада на потреблението на домакинствата в резултат на блокадите заради пандемията от коронавирус.

Статистическата служба на Европейския съюз обяви, че брутният вътрешен продукт в 19-те държави във валутния съюз е спаднал с 0.7% на тримесечна база, повече от първоначалната оценка от 0.6%. На годишна база понижението е 4.9% при предишна оценка за 5%.

Данните за целия ЕС са малко по-добри - понижението на тримесечна база е 0.4%, а на годишна - 4.6%.

Пандемията се е отразила сериозно и на българската икономика, като брутният вътрешен продукт за 2020 г. е намалял с 4.2%, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Свиване на потреблението

Основният спад на икономиката в еврозоната идва от потреблението на домакинствата, което намалява с 1.6 пр. пункта крайния БВП на тримесечна база и с 4.1 пр. пункта на годишна база. Нарастващите запаси добавиха 0.6 пр. пункта към тримесечния БВП, държавните разходи - 0.1 пр. пункта, а инвестициите - 0.3. Търговията обаче има отрицателен принос от 0.1 пр. пункта.

Ограничителните мерки заради пандемията, довели до затваряне в различна степен на икономиките във ватултния блок от октомври, засегнаха и работните места. Ръстът на заетостта се е забавил до 0.3% на тримесечие спрямо 1% ръст през предходните три месеца. През последните три месеца на 2020 г. в еврозоната са били заети 157.9 млн. души според Евростат. Това е с 3.1 млн. души по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. Отчетено като отработени часове, заетостта се е свила с 1.6% през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца след скок от 14.4% през юли - септември, когато европейските икономики се отвориха за кратко след първата вълна на пандемията.

Германия започна годината със силен износ

Въпреки ограничителните мерки заради пандемията германският износ неочаквано се увеличи през януари, подсилен от по-активната търговия с Китай. Сезонно коригираният износ е нараснал с 1.4% за месец след покачване от 0.4% през декември, съобщи във вторник Федералната статистическа служба. Вносът е спаднал с 4.7%. Това е деветият пореден месец на ръст за германския износ, а вносът отчете най-голямо намаление от април 2020 г.