Икономическото разделение между САЩ и Европа нараства

Америка ще се развива доста по-бързо тази година, докато ЕС ще е ограничен от по-малкото публични разходи, по-строги ограничения за бизнеса и по-бавна ваксинация

От самото начало пандемията нанесе по-дълбоки икономически щети на Европа от САЩ. Година по-късно отговорите им на корона кризата показват, че икономиките от двете страни на Атлантика са на път да се отдалечат още повече. Разликата в производството на ЕС - това, което блокът произвежда в момента, в сравнение с потенциалния БВП (количеството стоки и услуги, които може да произведе една икономика при пълно и най-ефективно използване на наличните производствени ресурси), в началото на тази година е два пъти по-голяма от тази в САЩ. Това означава, че европейската икономика създава по-малко работни места, търсенето е по-слабо и генерира по-ниска инфлация, пише в анализ Financial Times.

САЩ ще се развиват по-бързо тази година, докато Европа ще бъде ограничена от по-малкото публични разходи, по-строги ограничения за бизнеса и по-бавна ваксинация, смятат икономисти. САЩ вероятно ще догонят своя предпандемичен прогнозен ръст през следващата година, докато за Европа няма реалистичен шанс това да се случи в продължение на няколко години, казва Ерик Нилсен, главен икономист в италианския банка UniCredit.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар