Как нидерландските гласоподаватели дадоха пореден шанс на Марк Рюте

Със специална организация един от първите големи вотове в ЕС по време на пандемия достигна изборна активност от 82.6%

"Имам достатъчно енергия дори за още 10 години." Това заяви Марк Рюте - един от най-дълго управлявалите лидери в Европа, след като стана ясно, че неговата Народна партия за свобода и демокрация получава най-много места в нидерланския парламент след края на тридневните избори. Това ще му даде правото да състави ново коалиционно правителство, насочвайки го към четвърти премиерски мандат.

Избирателите в Нидерландия дадоха гласа си в един от първите големи вотове в ЕС, състояли се по време на пандемията от коронавирус. Извънредните условия промениха обичайната динамика в организирането на гласуването, но не се отразиха на изборната активност, достигнала 82.6%.

Как се случи гласуването

Гласуването продължи три дни, за да се избегне струпване на хора с цел предотвратяване на инфектирането. Около 13.2 млн. души можеха да участват в изборния процес, който приключи в 21:00 ч. местно време в сряда. Гражданите, включително тези от уязвимите групи, искащи да избегнат тълпите от хора, можеха да пуснат лично бюлетина от понеделник, а 2.4 млн. души над 70-годишна възраст можеха да го направят по пощата. За ранно гласуване бяха отворени 1600 избирателни секции, а още 7600 отвориха в сряда, пише NL Times. На опашките отвън гласоподавателите спазваха социална дистанция, самото гласуване ставаше в дезинфекцирани кабинки.

На много места на хората беше позволено да си вземат у дома червените моливи, които са използвали в гласуването - като мярка за ограничаване на разпространението на вируса. Мнозина се снимаха с безплатния червен молив в знак, че са изпълнили гражданския си дълг. Предшестващите предизборните кампании пък бяха проведени основно по телевизията.

Според проучване на Ipsos 26% от негласувалите са посочили като причина, че нямат доверие в политическата система, докато 25% са казали, че не се интересуват от политика. Около 22% са се страхували да не се заразят с коронавирус, а 21% не са могли да вземат решение за кого да пуснат бюлетина. За 19% гласуването не променя нищо, а 8% посочват, че отказват да гласуват по принцип.

Натиск за по-проевропейски позиции?

Победата на Рюте всъщност не беше поставяна под съмнение преди вота. При преброени 63% от бюлетините десноцентристката му партия взима 36 от 150 места в парламента. По думите му нова коалиция с проевропейската левоцентристка формация Д-66, която е втора с 24 места, "би изглеждала очевидна". Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс отстъпва до трета политическа сила със 17 депутати, а десноцентристката формация Християндемократически призив получава 14 места.

Рюте, който е премиер от 2010 г., в момента води временно правителство с Д-66 и християндемократите, като двете партии вероятно ще му помогнат да сформира ядрото на новата коалиция, прогнозира британската ВВС. Кабинетът му подаде оставка през януари след скандал с детските помощи в страната, който обаче не изигра съществена роля по време на предизборната кампания. Рюте остана в ролята на временен премиер до провеждането на парламентарния вот, за да продължи с управлението на мерките срещу коронакризата.

Пред New York Times Том-Ян Меус, политически анализатор от NRC Handelsblad, коментира, че сега ще има по-голям натиск върху премиера да предприеме по-проевропейски политики от страна на партиите, с които ще управлява. Той визира позицията на Рюте от миналия май, когато той оглави група от "пестеливи" членки на ЕС, които отказваха грантове на южноевропейски страни в подкрепа на техните засегнати от пандемията икономики. Според анализатора нидерландският премиер ще бъде принуден да намери компромис по такива въпроси в бъдеще, ако влезе в коалиция с Д-66.

Червеният молив като бизнес

Пред в. De Telegraaf предприемачът Тони Берентс разказва, че е доставил милиони червени моливи, необходими за гласуването, което е било добро бизнес начинание. "Голям хит! Абсолютно! Много сме доволни", казва той, цитиран от Reuters. И допълва, че е продал моливите за по 3 евроцента всеки на над половината от всички нидерландски общини.