Това ли е лебедовата песен на Орбан

Излизането на "Фидес" от ЕНП е шанс за Брюксел да заеме по-строга позиция спрямо Будапеща

Орбан си тръгна от ЕНП, преди да бъде изгонен
Орбан си тръгна от ЕНП, преди да бъде изгонен    ©  Reuters
Орбан си тръгна от ЕНП, преди да бъде изгонен
Орбан си тръгна от ЕНП, преди да бъде изгонен    ©  Reuters

"Време е да си кажем сбогом" - с този драматичен туит на заместник-председателя на "Фидес" Каталин Новак преди седмица беше обявено излизането от Европейската народна партия (ЕНП). Макар дяснопопулистката унгарска управляваща партия да си тръгва сама, тя всъщност го прави превантивно, за да не бъде изгонена, след като в началото на март процедурните правила на ЕНП бяха променени и вече позволяват това. Иначе причини за раздяла има много след куп скандали с "Фидес", като например сравняването на ЕНП с Гестапо заради подкрепата за върховенството на закона. Сега туитът на Новак слага край на една сага, която отдавна вървеше към финал.

За "проблемното дете" "Фидес" се мърмори от години. "Диктаторът идва", каза тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер малко преди да поздрави унгарския премиер Виктор Орбан на среща на върха на ЕС през 2015 г. Дерайлирането в дяснонационалистическия коловоз беше идеологическата основа, на която лидерът на "Фидес" Орбан изгради т.нар. нелиберална демокрация, подкопавайки правовата държава. А ЕНП твърде дълго се правеше, че не вижда какво става, и толерираше антидемократичната офанзива на Орбан и неговите популистки атаки срещу ЕС. "От една страна, на ЕС му липсваше опит със случаи като Унгария. Орбан и правителствата му много хитро прокарваха законовите си промени, без да бие много на очи с нарушения на конституцията или подобни, какъвто е случаят с Полша. От друга страна, депутатите на "Фидес" вършеха много добра работа за ЕНП", обяснява пред "Капитал" Даниел Хегедюш, експерт за Централна и Източна Европа в German Marshall Fund в Берлин.

Излизането на "Фидес" от ЕНП бележи повратна точка в отношенията между ЕС и Унгария, пише в свой анализ Андреас Бок от Европейския съвет по външна политика. И е шанс за Брюксел да заеме по-строга позиция спрямо Будапеща, включително по въпроса с обвързването на върховенството на закона с бюджета и фонда за възстановяване на ЕС.

Размерът не е всичко

С напускането на "Фидес" ЕНП губи 12 евродепутати. "Дълго на тези дисциплинирани депутати се гледаше единствено от гледна точка на това, че идват от християндемократична партия. Но не се отчиташе накъде бутат колата", казва Даниел Хегедюш.

Това не е случайно, посочва пред "Капитал" Андреас Маурер, преподавател в програмата Jean Monnet Chair for EU Integration Studies на Университета в Инсбрук. "След падането на желязната завеса ЕНП се възползва от шансовете си за разширяване на изток, за да стане най-голямата парламентарна група в ЕП." Ако между 1984 и 1989 г. ЕНП има 113 мандати, а социалдемократите - 166, то през 2009 - 2014 г. съотношението вече е 265 - 184. "При "снабдяването" с нови партии обаче критерий на ЕНП не е идеологическото сродство със западноевропейските християндемократични ценности, а враждебното отношение към социалистически и социалдемократически партии", обяснява Андреас Маурер.

Проблемите се проявяват, когато след 2008 г. Унгария и Полша започват да променят законодателството си и да посягат на свободата на словото и на независимостта на съдебната система. И се изостриха допълнително с миграционната вълна. "Конкретно в Унгария институциите се водят от политическите приоритети на управляващата партия и не изпълняват функцията си на контролиращи органи", обяснява Даниел Хегедюш. "Освен това беше разработена централизирана корупционна система за раздаване на обществените поръчки, при което европейските кохезионни инструменти до голяма степен биват употребени от властимащите."

Transparency International изчислява, че половината от всички обществени поръчки и цели 90% от големите инфраструктурни проекти в Унгария се финансират от ЕС. Лоялни на властта бизнесмени от обкръжението на Орбан и членовете на семейството му станаха изключително богати. Това показа на ЕС, че има нужда от нови правила по отношение на разпределението на средства от европейските фондове. И се стигна дотам Унгария и Полша да блокират седемгодишния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване в знак на протест срещу механизма за върховенство на закона.

Привилегии или принципи

Една от причините за закъснялата европейска реакция е, че в самата ЕНП са се оформили две големи фракции, които гледат в различни посоки по ред важни въпроси. От една страна са християндемократите от страните, основателки на ЕС - по-голямата част от германския ХДС, френските центристи и северните държави. Те са застъпници на модела на социалната пазарна икономика и на произтичащата от християнството солидарност със загубили права и търсещи закрила хора. "Втората група са присъединилите се народни партии от Източна Европа, които не се ръководят от единен ценностен канон и приемат солидарността основно когато се отнася за тях самите", посочва Андреас Маурер.

Идеята за запазване и разрастване на влиянието на ЕНП в рамките на европейското партийно семейство работи за статуквото. Християндемократите като най-голямата група имат редица привилегии в ЕП по отношение на офиси, служители, ръководни постове на комисии и медийно влияние.

Но не само борбата за власт в ЕП кара ЕНП години наред да си затваря очите пред едно или друго погазване на европейските принципи. Бизнес отношенията между Германия и Унгария също осигуряваха закрила за Орбан. Големи немски компании като Audi, Daimler или Bosch разчитат на своите партньори на Дунава.

Когато раздялата стане неизбежна

Но с времето в ЕНП започва да нараства недоволството срещу превръщащата се в практика безпринципност и се оформя разлом около въпроса какво да се прави с особените дясноконсервативни и популистки партии членки. Полската група около председателя на ЕНП Доналд Туск, представителите на скандинавските държави и Бенелюкс настояват за изхвърлянето на "Фидес", но не успяват да съберат мнозинство. Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер успява през март 2019 да се наложи и подменя изключването на "Фидес" от ЕНП със замразяване на членството ѝ. "Заедно с германците около Вебер най-верни съюзници на "Фидес" бяха представителите на френската и на италианската делегация", припомня Даниел Хегедюш. И едва сега, две години по-късно, с новите правила, позволяващи изключването на партии, ЕНП се консолидира около идеята за по-малко гласове, но по-принципна линия.

Вишеградска четворка плюс

Орбан изгуби битката с ЕНП, но по всичко личи, че продължава войната. Евродепутатите от "Фидес" засега не принадлежат към никоя група и не изпълняват особени функции в ЕП. Плановете на Орбан са да ги включи в националистическата фракция "Партия на европейските консерватори и реформисти", където водеща роля има приятелската полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Според EUObserver Орбан се опитва да склони словенската партия на премиера Янез Янша също да напусне ЕНП, както и да привлече италианската "Лига" на Матео Салвини, която членува в "Идентичност и демокрация", втората група на крайнодесни в ЕП.

Но наблюдателите са скептични, че пасиансът на Орбан ще се подреди. "Янез Янша надали ще изтегли групата си от най-влиятелното европейско партийно семейство, за да я насочи към бъдеще, криещо неизвестни", казва Даниел Хегедюш. А "Право и справедливост" няма интерес да дели влияние със Салвини.

За сметка на това лидери на партии от Източна Европа като управляващата Хърватска демократична общност и Словенската демократична партия на Янша отдавна са усвоили модела му на нелиберална демокрация и го поддържат с помощта на идеологически коалиции не само с "Фидес", но и с българската ВМРО и полската ПиС. "Стратегията на Орбан е да запази влиянието си чрез група, която може да бъде наречена Вишеградска четворка плюс. Целта е Унгария да се превърне в значим стратегически център е Европа", обяснява Андреас Маурер.

Даниел Хегедюш отбелязва, че "Орбан няма да се ползва с поддръжката на ЕНП, но това не означава автоматично, че позициите на Унгария в ЕС са отслабени. Той ще продължава да налага спорни политики с ветото си в Европейския съвет, като например по отношение на санкции срещу Русия или Китай".

Влиянието на Орбан зависи и от поредица важни избори през тази и следващата година в Германия и Франция. "Ако ХДС и ХСС спечелят на парламентарните избори в Германия през есента, приятелите на Орбан ще наберат кураж", смята Хегедюш. Една победа догодина на Марин льо Пен във Франция, от друга страна, би спомогнала за плановете му за разрастване на популистките и крайнодесни фракции в ЕП. Но и на самия Орбан предстоят парламентарни избори през 2022 г. Моделът на обединяване на цялата опозиция срещу Орбан проработи на вота за кмет на Будапеща преди две години. Сега остава да се види кога и на унгарците ще им омръзне от техния "диктатор".