САЩ предлагат нов план в глобалните преговори за корпоративен данък

Офертата е големите мултинационални компании да плащат данъците в страните според направените продажби в тях

Финансовият министър Джанет Йелън и президентът Джо Байдън се стремят да променят глобалните данъчни правила.
Финансовият министър Джанет Йелън и президентът Джо Байдън се стремят да променят глобалните данъчни правила.    ©  Reuters
Финансовият министър Джанет Йелън и президентът Джо Байдън се стремят да променят глобалните данъчни правила.
Финансовият министър Джанет Йелън и президентът Джо Байдън се стремят да променят глобалните данъчни правила.    ©  Reuters

Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи нов модел за данъчно облагане на мултинационалните корпорации и призова най-големите световни компании да плащат данъци на националните правителства въз основа на продажбите им във всяка държава. Това е част от сделката за въвеждане на глобален минимален данък върху печалбата, чиято инициатива отново е на Вашингтон.

В документи, изпратени до 135 държави, които преговарят за международното данъчно облагане чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, с които разполага Financial Times, Министерството на финансите на САЩ излага план, който да се прилага за глобалните печалби на най-големите компании, включително големите американски технологични групи, независимо от физическото им присъствие в дадена държава. Целта на плана е да катализира преговорите в ОИСР, в която членуват развитите страни, с обещанието за по-стабилна международна данъчна система, която да спре въвеждането на национални дигитални данъци и да блокира избягване на данъци от много мултинационални компании.

Активността на САЩ съвпада с пролетните срещи на МВФ и Световната банка, след като малко по-рано Белият дом предложи повишение на корпоративния данък в САЩ - с 2.5 трлн. долара през следващите 15 години, за да осигури финансиране на плана за развитие на инфраструктура, чистата енергия и високите технологии на стойност над 2 трлн. долара.

След близо десетилетие преговорите за данъците в рамките на ОИСР бяха разделени на две части. Първият стълб на преговорите е предназначен да установи нов режим за данъчно облагане на най-големите международни компании, докато вторият е да отговори на предложението на САЩ да се въведе минимален корпоративен данък от 21%.

Ползите за САЩ и останалите

Споразумение в рамките на ОИСР ще позволи на администрацията на Джо Байдън да увеличи корпоративните данъци за американските компании, без да се страхува, че те ще преместят регистрацията си в друга държава, за да спечелят от по-ниска ставка.

Ако планът на САЩ бъде приет, други страни ще могат да увеличат приходите от големите американски технологични компании и други корпорации, които оперират на техните територии, но са плащали по-нисък корпоративен данък. Офертата от Вашингтон отразява по-широката цел на Байдън да сложи край на надпреварата в последните години за намаляване на глобалното данъчно облагане, което лишава правителствата от приходи, необходими за финансиране на основни услуги и инвестиции.

Преговорите за международното данъчно облагане буксуват в ОИСР от години, защото САЩ са против опитите на други страни да въвеждат данъци, дискриминиращи американските мултинационални компании, особено големите IT гиганти.

Сега американското финансово министерство предлага различна формула, при която само най-големите и най-печелившите компании в света ще бъдат обект на новите правила. Те ще важат за всички сектори и данъците ще зависят от размера на приходите и маржовете на печалба. Това вероятно ще включва около 100 компании в света. Предложенията вече са изпратени на ОИСР, която организира преговорите и се опитва да сближи позициите на страните, за да оформи контурите на глобална сделка до лятото.

Паскал Сен-Аманс, директор на данъчната администрация в ОИСР, приветства предложенията на САЩ. "Това рестартира преговорите и е много положително", смята той. "Това е сериозно предложение с шанс за успех както в [международните] преговори, така и в Конгреса на САЩ. Мирът е по-важен от всичко друго и това би стабилизирало системата [на международен корпоративен данък] в обстановката след коронавируса". Според него предложението, ако бъде прието, вероятно ще осигури толкова много приходи за други страни, колкото офертата на ОИСР, като същевременно ще позволи на САЩ да съберат средствата, които планират от най-големите си компании.

Много международни данъчни специалисти смятат, че предложенията на ОИСР не са стигнали достатъчно далеч или не са предоставили достатъчно правомощия за повишаване на данъците на развиващите се икономики. Предложенията на САЩ не променят съществено тази характеристика, въпреки че Вашингтон е готов да прояви гъвкавост за някои подробности. Споразумението ще спомогне за разрешаването на трансатлантическия търговски спор между САЩ и няколко държави, които са въвели данъци върху цифровите услуги вместо по-широко многостранно споразумение.