Защо в Северна Ирландия напрежението се покачи до най-високо ниво от години

Ранени полицаи, подпалени автомобили и запалителни бомби бележат сблъсъците, заплашващи крехкия мир в региона

В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.
В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.
В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.    ©  Reuters
В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88.    ©  Reuters

От близо две седмици напрежението в Северна Ирландия расте. Подпалват се автомобили и автобуси, издигат се барикади, а младежи хвърлят камъни и запалителни бомби по полицията. Сблъсъците рискуват да подкопаят крехкия мир в региона между пробританските лоялисти, искащи да останат част от Обединеното кралство, и проирландските националисти, настояващи Северна Ирландия да се присъедини към Република Ирландия.

В събота бяха ранени четиринадесет полицейски служители в Белфаст, като така общият им брой достигна 88, пише британската ВВС. Предната вечер органите на реда в града използваха водни оръдия за първи път от шест години, след като бяха атакувани. Въпреки че в петък голяма част от протестите на лоялистите бяха отменени в знак на почит към починалия принц Филип, някои лоялисти и националисти отново влязоха в яростна конфронтация. Полицията създаде буферна зона, която да ги раздели, но когато двете групи не можаха да се нападнат взаимно, те насочиха насилието към органите на реда.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.