Драги ще реформира италианската икономика с план за 221 млрд. евро

Предвиждат се инвестиции във високоскоростен жп превоз и зелена енергия, както и дигитализация на публичната администрация

Италианският премиер Марио Драги ще обяви следващата седмица план на стойност 221 млрд. евро за реформиране на икономиката на страната, която се намира в най-тежката рецесия от Втората световна война насам. Пакетът включва 30 млрд. евро от италианските бюджетни ресурси и 191 млрд. евро под формата на заеми и грантове от инструмента за възстановяване Next Generation EU.

Предвиждат се мащабни инвестиции във високоскоростен жп превоз и зелена енергия, както и пълна дигитализация на публичната администрация. Реформата е жизненоважна за желанието на правителството в Рим да стимулира икономическия ръст и да насърчи прехода към нисковъглеродно и високотехнологично бъдеще, пише Financial Times. Освен това тя ще бъде положителен пример спрямо усилията на ЕС да ускори постпандемичното възстановяване.

Инвестиции в шест области

Планът на Драги трябва да бъде одобрен от кабинета до края на тази седмица, а в началото на следващата ще бъде обявен пред парламента, след което ще бъде предаден на Европейската комисия. Той ще бъде един от националните "планове за възстановяване", представени от 27-те страни членки след създаването на фонда за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро миналата година. Проектът Next Generation EU изисква европейските страни да предадат своите планове до края на април, като целта е да получат одобрението на Брюксел и на останалите членки. Тогава Европейската комисия ще даде начало на набирането на 750 млрд. евро на капиталовите пазари, които после ще бъдат разпределени под формата на грантове и заеми за страните в ЕС.

Италианският план с реформи ще работи за подобряване на електрическата мрежа в страната с инвестиции във водородни електрически проекти и други възобновяеми източници, както и за подобряване на енергийната ефективност на обществените сгради. Инвестициите на европейските фондове ще бъдат фокусирани в шест области - дигитална трансформация на икономиката, климатични и екологични инвестиции, инфраструктура, образование, здравеопазване и насърчаване на половото и социалното равенство.

Преструктуриране на съдебната система

Правителството на Драги иска да се справи и с блокажите в съдебната система и местната администрация, които от години подкопават икономическия ръст в Италия. Това включва дигитализиране на процедурите на публичната администрация и реформа на съдебната система с цел забързване на делата и модернизиране на съдилищата. Причината е, че италианската съдебна система е сред най-бавните в ЕС, което отблъсква чуждите инвеститори.

Вече е определен надзорникът по изпълнението на плана на Драги. Финансовият министър Даниеле Франко ще отговаря за прилагането на реформите и усвояването на инвестиции от страна на министрите и на регионалните власти.