Американската икономика ударно се възстановява от корона кризата

Потреблението и държавните разходи помагат за увеличаването на растежа през първото тримесечие

Американската икономика е ускорила растежа си през първото тримесечие и брутният вътрешен продукт (БВП) достига почти до нивото си отпреди пандемията от коронавирус. В основата на възстановяването са нарастването на потребителските разходи след разхлабване на ограниченията и държавните инвестиции. Годишният ръст на БВП през първото тримесечие е бил 6.4% в сравнение с предходното тримесечие при 4.3% през последното на миналата година и над предвижданията за 6.1% (реално данните показват с колко би се повишила икономика, ако този темп на растеж се запази за цялата година).

Трябва да се има предвид, че резултатите са предварителни, основават се на непълни данни и е възможно да бъдат променени. Втората оценка ще бъде обявена на 27 май. Доброто начало на годината дава надежди за още по-голям ръст през второто тримесечие. Очаквано Уолстрийт отговори с повишение на водещите индекси.

В петък ще бъдат публикувани предварителните данни за икономиката на еврозоната и ЕС за първото тримесечие, като очакванията са за минимален ръст или дори за спад - основно заради ограниченията от началото на годината заради пандемията. Германия също ще обяви данните за БВП, като и на тримесечна, и на годишна база прогнозата е за спад.

Причините

Потреблението на домакинствата в САЩ, което е най-голямата част от икономиката, е нараснало с годишен темп от 10.7% - по-големи са били отчитани само в 60-те години на миналия век насам. Личните потребителски разходи, изключващи храните и енергията, обаче са нараснали с едва 2.3%.

Според изгладените спрямо инфлацията данни произведените стоки и услуги са нараснали до 19.1 трлн. долара, което показва, че БВП скоро ще надмине нивото отпреди пандемията от близо 19.3 трлн. долара, отбелязва Bloomberg. Държавните разходи са се повишили с 6.3% на годишна база заради стимулиращите пакети, което е най-бързият ръст от 2002 г.

Бизнес инвестициите и тези в жилища също са нараснали сериозно през първото тримесечие. Покачването на разходите на домакинствата и на бизнеса са понижили запасите и са стимулирали търсенето на внос.

По-актуалните данни за състоянието на икономиката също показаха стабилен напредък, като първоначалните молби за обезщетения за безработица достигнаха до ново постпандемично дъно от 553 хил. миналата седмица.

В сряда председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл отхвърли опасенията, че разхлабената парична политика и силният икономически ръст скоро могат да доведат до нарастване на инфлацията, заявявайки, че настоящото покачване на цените и факторите зад нея са "преходни". Пауъл отново подчерта, че икономиката "все още е по-далеч" от целта на Фед за пълна заетост и отново не пожела да прогнозира кога централната банка ще започне да затяга политиката си.