Как да спасим кафето от глобалното затопляне

Погледнете изследвания, проведени преди две столетия

Кафето е индустрия за милиарди долари, която поддържа икономиките на няколко тропически страни. Приблизително 100 милиона фермери зависят от него за препитанието си. За съжаление за тях, както и за много други хора по света, за които кафето е от съществено значение, кафените храсти виреят най-добре при доста тесен диапазон от температури, заради което отглеждането им е застрашено от климатичните промени. Но случайно откритие на Арън Дейвис от Royal Botanical Gardens във Великобритания, публикувано в Nature Plants, може да предложи изход. Доктор Дейвис и колегите му съобщават, че са открили вид диво кафе, който е едновременно с приятен на вкус и толерантен към по-високи температури.

Съществуващият пазар на кафе е доминиран от сортовете арабика и канефора. Арабика идва от планинските райони на Етиопия и Южен Судан. Предпочита температури 18 - 22 градуса. Кафе канефора, обикновено наричано робуста, произхожда от по-ниски височини в Западна и Централна Африка. Някога се е смятало, че е в състояние да се справи с температури от 30 градуса, но скорошна работа показва, че не процъфтява над 24 градуса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ss avatar :-P
    SS
    • + 1

    В саксии ...

    Нередност?
Нов коментар