Джанет Йелън: Лихвите може да се повишат, за да се избегне прегряване

Коментарът на американския финансов министър доведе до спад на Уолстрийт във вторник

Според Йелън прекалено дълго време дългосрочните проблеми се отразяват на американската икономика.
Според Йелън прекалено дълго време дългосрочните проблеми се отразяват на американската икономика.    ©  Reuters
Според Йелън прекалено дълго време дългосрочните проблеми се отразяват на американската икономика.
Според Йелън прекалено дълго време дългосрочните проблеми се отразяват на американската икономика.    ©  Reuters

Американският финансов министър Джанет Йелън предупреди, че може да се наложи лихвените проценти да се повишат, за да се предотврати прегряване на икономиката. Коментарите й във вторник доведоха до разпродажба на Уолстрийт, която засегна най-много технологичните акции. Бившият управител на Федералния резерв направи изказването си в контекста на инфраструктурния план на администрацията на президента Джо Байдън и предвидените разходи за социално подпомагане.

"Може да се наложи лихвените проценти да се повишат донякъде, за да се гарантира, че нашата икономика не прегрява, въпреки че допълнителните разходи са сравнително малки спрямо размера на икономиката", каза тя на събитие, организирано от сп. The Atlantic.

Първите данни за икономиката на САЩ през първото тримесечие показват, че е отчела сериозен ръст от 6.4% спрямо предходното. Очакванията са покачването на БВП през второто тримесечие да е още по-голямо.

Инвеститорите и икономистите дебатират дали трилионите долари допълнителни федерални разходи, съчетани с бързото ваксиниране, ще доведат до тласък на инфлацията. Част от помощите за американското население се влагат на фондовата борса и това е една от причините за сериозния ръст на пазара, довел до рекордни нива на индексите.

Управителят на Фед Джером Пауъл смята, че инфлацията ще бъде само "преходна", като централната банка обеща да се придържа твърдо към свръхразхлабената си парична политика, докато не бъде постигнат значително по-голям напредък в икономическото възстановяване, припомня Financial Times. Възможността за повишаване на лихвените проценти се обсъжда от много инвеститори след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, въпреки че пазарите продължават възхода си.

Натиск върху акциите

Коментарите на Йелън добавиха допълнителен натиск върху акциите на компании със силен растеж, чиито бъдещи печалби могат да бъдат засегнати, когато лихвените проценти станат по-високи. Технологичният индекс Nasdaq Composite спадна с 2.8% в началото на търговията и я приключи с понижение от 1.9%. Бенчмаркът S&P 500 отстъпи във вторник с 0.7%, като през деня спадът достигна 1.4%.

Неотдавна Йелън заяви, че законопроектът за фискалните стимули в САЩ и плановете за по-мащабни държавни инвестиции в икономиката едва ли ще предизвикат нездравословен скок на инфлацията. Американският министър на финансите също изрази увереност, че ако инфлацията се повиши трайно над очакваното, Федералният резерв разполага с "инструментите" за справяне с нея.

Финансовите министри по принцип не предприемат и коментират конкретни действия по паричната политика, които са в полезрението на Фед. По принцип председателят на Фед се въздържа от коментар по отношение на американската политика спрямо долара, което се счита за прерогатив на министъра на финансите.

По време на събитието във вторник Йелън използва възможността да докаже, че плановете за разходи на Байдън ще се справят със структурните недостатъци на американската икономика. Байдън планира да насочи повече държавни инвестиции към инфраструктура, разходи за грижи за деца, производствени субсидии и зелена енергия, за да се справи с множество въпроси, вариращи от изменението на климата до доходите и расовите различия.