Рибната битка между Великобритания и Франция

Остров Джърси се оказа центърът на спора за правата за риболов

Съгласно споразумението между Великобритания и ЕС френските рибари трябва да получат лиценз за риболов във водите на Джърси, но при определени условия
Съгласно споразумението между Великобритания и ЕС френските рибари трябва да получат лиценз за риболов във водите на Джърси, но при определени условия    ©  Reuters
Съгласно споразумението между Великобритания и ЕС френските рибари трябва да получат лиценз за риболов във водите на Джърси, но при определени условия
Съгласно споразумението между Великобритания и ЕС френските рибари трябва да получат лиценз за риболов във водите на Джърси, но при определени условия    ©  Reuters

Не е като оперативната група на Кралския флот да се движи към Фолклендските острови, но новината, че премиерът е изпратил кораби, за да защити остров, застрашен от разгневен съсед, има исторически резонанс. На 6 май два военни патрулни кораба се насочиха към остров Джърси, докато флотилия от френски риболовни лодки, последвани от два патрулни кораби на Франция, отплаваха към него от юг.

Нормандските острови са били част от Херцогството Нормандия, което е останало част от Великобритания, след като французите ги губят през XIII век. Тъй като са зависими от короната, външните им работи се управляват от Великобритания, не се присъединиха към ЕС, но отношенията между Великобритания и Европа са оформили историята им - Германия ги е окупирала през Втората световна война, а сега Brexit предизвиква напрежение.

Проблемът е в риболова. Съгласно споразумението между Великобритания и ЕС френските рибари трябва да получат лиценз за риболов във водите на Джърси. За да го получат, те трябва да предоставят данни, че са извършвали такава дейност пет години преди референдума през 2016 г. Но те казват, че по-малките лодки нямат необходимото оборудване и че лицензите са произволни и ограничаващи. Член на френския парламент цитира случая с рибар, който е ловил морски език и миди 40 дни в годината, но му е казано, че вече може да лови само миди 11 дни в годината. Грегъри Гуида, помощник-министър на околната среда на Джърси, каза, че проблемът е, че данните на лодките са "много лоши" и че той е осигурил допълнително време на собствениците на малките лодки да подготвят данни, използвайки дневници, ако нямат електронни записи.

Аник Жирарден, министър по морските въпроси на Франция, заяви, че е "отвратена" от отношението към рибарите: "Готови сме да прибегнем до ответни мерки... по отношение на Джърси, ще ви напомня за транспортирането на електричество чрез подводни кабели." Джърси получава 95% от електричеството си от Франция. Клеман Бон, френски държавен секретар по европейските въпроси, заяви по-рано, че ако Великобритания наруши ангажиментите си относно риболова, ответният отговор може да включва действия по отношение на финансовите услуги. Съобщава се, че около 60 френски риболовни лодки са плавали към Сейнт Хелиър на 6 май, за да протестират, докато източник от френското президентство заяви, че Франция се надява на "завръщане към спокойствие и хладнокръвие".

Протестът беше прекратен

Спокойствието донякъде беше възстановено. Френските рибари прекратиха протеста си след разговори между представителите им и островните власти (приветствайки успокояването на ситуацията, Великобритания изтегли двата си военни патрулни кораба). Но спорът остава неразрешен. ЕС все страната на Франция, обвинявайки Великобритания в нарушаване на търговското споразумение за Brexit от миналия декември.

Преди този инцидент отношенията между Великобритания и ЕС се подобряваха. Великобритания се беше отказала от забраната си да предостави статут на посланик на представител на ЕС, и двете страни бяха възприели по-прагматичен подход към решаването на проблемите в Северна Ирландия вследствие на Brexit. Но, както Великобритания откри по време на "войните" за треска с Исландия, които продължиха от 50-те до 70-те години на миналия век, риболовът е опасен бизнес, който може да излезе извън контрол във всеки момент.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved