Рисковете от нарастването на инфлацията се засилват

Суровините продължават да поскъпват, доставките се забавят

Признаците за покачване на инфлацията в условията на глобално възстановяване от пандемията от коронавирус се засилват. През последните дни се наблюдава нарастващ брой международни компании, които предупреждават, че недостигът на суровини и закъсненията на доставките могат да ги принудят да повишат цените. Наблюдават се ограничени наличности на материали от всякакъв вид (полупроводници, стомана, дървен материал и памук), като производителите в Европа и САЩ отбелязват рекордни закъснения и по-високи цени на суровините, борейки се да запълнят запасите и да се справят с отговора на ускоряващото се потребителско търсене.

С поскъпването на стоките най-големият въпрос за политиците и пазарите е дали по-бързата инфлация ще се окаже трайна или ще за кратко време. Нарастващите цени и потенциалът за отговор от централните банки оглавиха списъка с опасения на финансовите мениджъри, пише Bloomberg.

Много икономисти и централни банкери твърдят, че повишаването на цените е временно и ще бъде ограничено от безработицата и продължаващата все още пандемия. Инвеститори обаче остават скептични. Компании като Nestle и Colgate-Palmolive вече обявяват, че ще трябва да повишат цените на продуктите си.

Bloomberg Commodity Spot Index, който проследява 23 суровини, достигна най-високото си ниво за последното десетилетие.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън влезе в дебата миналата седмица, когато обяви, че лихвените проценти могат да се повишат леко, за да се предпази американската икономика от прегряване. По-късно поясни, че нито прогнозира, нито препоръчва подобно увеличение.

Нагоре, нагоре

Bloomberg Commodity Spot Index, който проследява движението на цените на 23 суровини, е достигнал най-високото си ниво за последното десетилетие. Това покачи световните производствени цени до най-високите им стойности от 2009 г. Производствени цени в САЩ са нараснали до нива, последно виждани през 2008 г. по данни на JPMorgan Chase. Анализаторите на банката изчисляват, че вносните цените на нехранителни стоки и енергия са нараснали с почти 4% през първото тримесечие в САЩ, най-много от три години насам.

Анализ на IHS Markit за петрола, химикалите, стоманата, медта, цинка, дървения материал и каучука очаква повишаването на цените да отшуми към края на годината. Някои компании смятат, че не могат да си позволят за изчакат, докато "временните" увеличения отминат. Това означава, че потребителите могат да очакват да се справят с по-високи разходи за редица ежедневни стоки, включително торбите за боклук и детски дрехи, твърди Bloomberg.

"Прякото увеличение на цените ще продължи да бъде важен елемент, когато разглеждаме втората половина на годината", каза главният изпълнителен директор на Colgate-Palmolive Ноел Уолъс миналия месец, когато компанията обяви печалбите си. "Предполагам, че ще видим увеличения на цените в сектора, като се имат предвид трудностите, през които всички от нас преминаха".

Китайското производство поскъпва

По-високите цени на памука на китайските производители кара компанията за производство на дрехи Carter's да обмисли колко голямо увеличение би било приемливо за потребителите.

Миналата седмица Едуард Робинсън, главен икономист на Сингапурската централна банка, заяви, че следи изкъсо производствените цени в Китай. Рекордните цени на медта застрашават някои китайски производители, които са преустановили изцяло дейност, забавили са доставките и дори не изплащат банковите си заеми по данни на Shanghai Metals Market. Ефектът е видим по цялата производствена верига, забавяйки проекти на строителни предприемачи и за изграждане на електропреносни мрежи по целия свят.