Франция се притеснява как да се справи с освободените терористи

Още много ще напуснат скоро затвора

Френският президент Макрон призовава за координиран европейски отговор на тероризма
Френският президент Макрон призовава за координиран европейски отговор на тероризма    ©  Reuters
Френският президент Макрон призовава за координиран европейски отговор на тероризма
Френският президент Макрон призовава за координиран европейски отговор на тероризма    ©  Reuters

"Да те сложат зад решетките е фасулска работа, ако човекът е бил готов да умре", казва Юсеф, който е бил затворен за джихадизъм. "Десет години в затвора? Това е в името на Аллах. Ще науча Корана и ще изляза още по-силен." Юсеф (не е истинското му име) е провел този разговор с Юго Мишерон - изследовател, провеждащ проучване за джихидизма във Франция. Докато книгата бъде публикувана миналата година, Юсеф е излежал присъдата си и е бил освободен.

Франция се бори с непознато предизвикателство: как да се справи с тези, които са пуснати, след като са били в затвора за престъпления, свързани с тероризма. От 500 задържани в момента 58 ще бъдат освободени тази година, а общо 100 до 2023 г. Повечето са осъдени за присъединяване към джихадистки групи в Сирия и Ирак или за спомагането на други да го направят. Често те са били осъждани едва на 5-6 години. Много по-строги присъди, включително осъждане до живот, бяха постановени миналия декември на участници в терористичните атаки в Париж през 2015 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Велкомен, ислямисти... каза мути... каза фрасоа...
  Къш, цигани... нищо че няма циганин потвърден терорист, на който мохамед са му е по-скъп от чаветата...
  И все още пред нас, уважаемите граждани на ЕС, си стоят издигнати едни планини ограничения и разделения.... хмммм,... защо ли Капитал да се занимава... дали би загубили едни грантове, ако се разровят в куфарите на спонсорите...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: Da be..da..

  Да не би да сте очаквал неолибералният рупор на глобализма и неговият местен палаш да говорят за същностните проблеми на Франция?

  О, Боже, какво щяла да прави 80-милионна Франция с 50 затворници-ислямисти, чиито присъди изтичали....

  И дума няма в текста, че Марсилия отдавна е арабско-африкански анклав, че цялото южно крайбрежие не е Франция, че има парижки квартали, в които не е безопасно дори за спецчасти на полицията.

  Преди 2-3 седмици запасни генерали написаха писмо до Ротшилдовия ставленик Макрон, че Франция е залята от ислямисти и е пред гражданска война. Властта се опита да ги смаже поединично. Последва много по-остро открито писмо в подкрепа на техните виждания, подписано от над 2000 действащи офицери, в което директно посочват ЕС като проводник на глобалистките планове на световния финансов капитал за взривяване на Европа.

  От години се пише за тези планове. Стълбовете за оцеляването й са Франция, Германия и Русия. Германия е победена страна с ограничен суверенитет, а и с помощта на Меркеловите имигранти е сготвена. С Русия не могат да се справят, колкото и да помпат петата си колона там. Затова усилията на т.н. световно правителство са насочени към дестабилизацията на Франция.

  Стара Европа все по-видимо влиза в полезрението на старателно отгледаните от нейните и американските служби терористични групировки, вече напускащи Сирия, Ирак, Афганистан, и които се насочват към Стария континент. Ще се наложи бюргерите да водят своята отечествена война с тях. Дали им е останало чувство за самосъхранение?

  Русия има в историята си две Отечествени войни, в които реално освобождава Европа от самата нея: през 1812 г, Александър І стига до Париж, гонейки от Москва през цяла Европа първия й "обединител" - Наполеон; през 1945 г. РККА заби червеното знаме в сърцето на Хитлеровия райх - втория "обединител" на Европа.

  Третият "обединител" на Европа ще бъде ислямът.
  Въпросът е ще има ли спасител?
  Отново Русия?
  И защо ще й е да жертва трети път стотици хиляди православни за неблагодарна Европа?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход