МАЕ: За нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. трябва да спрат новите петролни и газови проекти

Ще е необходимо и безпрецедентно увеличаване на инвестициите в нисковъглеродни технологии

Енергийните компании трябва да прекратят новите петролни и газови проучвателни проекти от тази година, за да се постигнат нулеви нетни емисии от въглероден диоксид до 2050 г., което е изискване, за да се спазят целите на парижкото климатично споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Това посочва в свой доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Financial Times.

Освен това според документа ще е необходимо безпрецедентно увеличаване на инвестициите в нисковъглеродни технологии - до 5 трлн. долара енергийни инвестиции на година до 2030 г. спрямо 2 трлн. долара в момента. Това ще добави 0.4% към ръста на БВП годишно.

Завой за МАЕ

До този момент МАЕ беше критикувана, че не включва в докладите си в достатъчна степен възобновяемите източници на енергия и че подценява растежа на слънчевата и вятърната енергия. Новият доклад идва на фона на натиск от климатични активисти да бъде изготвена пътна карта за достигането на нулеви нетни въглеродни емисии. Той разглежда реформа в енергийните доставки, при която търсенето на въглища ще се свие с 90%, на газ - с 50%, а на петрол - със 75% до 2050 г. Докладът не е с препоръчителен характер, но прогнозите на МАЕ често се използват за база на енергийните политики на много правителства по света.

По-голямата част от глобалната икономика се е ангажирала с някаква форма на нулеви нетни емисии. Все повече правителства обещават да намалят емисиите до нетна нула, включително ЕС, Великобритания и Китай, но докладът на МАЕ показва, че това няма да бъде лесно, макар и да е постижимо. Много петролни компании и страни производителки като членките на ОПЕК твърдят, че инвестициите в нови проекти за изкопаеми горива трябва да продължат, за да се задоволят нуждите на развиващите се икономики в Азия и Африка.

"Неочакван" доклад

Разглежданото от МАЕ намаляване на консумацията на изкопаеми горива е много по-голямо, отколкото повечето производители са очаквали. Делът на изкопаемите горива в глобалните енергийни доставки трябва да спадне от около четири пети в момента до една пета до 2050 г. Слънчевата енергия ще стане най-големият единичен енергиен източник - 20% от глобалното енергийно търсене. Докладът също така разглежда глобално електричество без въглероден диоксид до 2040 г., както и рязък скок на инвестициите през следващото десетилетие в разработването на нови технологии, като например батериите.

Според Дейв Джонс от климатичния институт Ember докладът е изненадващ. "Не мисля, че някой очакваше това от МАЕ. Това е голям завой за тях. Агенцията е силно ориентирана към изкопаемите горива, така че да произведе нещо такова е невероятно. Това наистина е забит нож в индустрията на изкопаемите горива", казва той пред Financial Times.