Русия е готова да ограничи още износа на храни заради високите цени

Според министъра на икономическото развитие няма гаранция, че поскъпването е достигнало своя пик

Руското правителство предупреди, че е готово да продължи с ограниченията на износа на някои хранителни продукти, след като скорошното увеличаване на цените накара Москва да сложи таван на цените на стоки като брашното и захарта. Глобалният индекс на ООН за цените на храните достигна до най-високото си равнище от почти десетилетие през май, вдигайки се с близо 40% на годишна база. Цените на храните са ключов политически въпрос за Кремъл, предвид че 20 млн. руснаци живеят под прага на бедността.

Министърът на икономическото развитие Максим Решетников казва пред Financial Times, че Русия обмисля как да процедира с износа на храни, като същевременно продължава да предпазва местните потребители от покачващите се цени. И допълва: "Няма гаранции, че глобалните цени на храните са се стабилизирали и са достигнали пик. Всяка новина за зърнената реколта може да доведе до поредно увеличаване на цените на някои храни. Така че ние постоянно ги следим и вземаме необходимите мерки."

"Гъвкави износни мита"

В края на миналата година президентът Владимир Путин нареди да бъде въведен временен контрол на цените на ключови храни като слънчогледовото олио. По-рано през 2021 г. беше обявена квота на износа на пшеница, а този месец беше добавено и мито. Руските власти заявиха, че това е необходимо, за да компенсира годините на спадащи доходи, заради което базови хранителни стоки са станали недостъпни за мнозина.

Решетников посочва, че Москва продължава да следи ситуацията и да въвежда експортни мерки, включително "гъвкави износни мита" върху допълнителни продукти. Що се отнася до вътрешното потребление, се прекратява ценовият таван на повечето стоки, но ще продължи субсидирането на продукти като хляба и брашното. Министърът на икономическото развитие заявява и, че ограниченията за износа ще стимулират местните производители да инвестират повече.

Обвинения към "алчни" производители

Русия започна да изнася ключови стоки като пшеницата след 2014 г., когато забрани вноса на повечето западни храни в отговор на санкциите на САЩ и ЕС и започна интензивно да развива местното земеделие. Земеделски стоки като пшеницата съставляват почти 8% от руския износ за 419 млрд. долара през 2019 г. Но страната все още не разполага с необходимата инфраструктура за складиране на храни в същата степен като Запада. Това би й позволило да смекчава покачването на цените, като увеличи доставките, складира допълнителната продукция и я пусне на пазара, когато е необходимо.

Руските власти обвиняват за по-високите цени на храните в страната "алчността на някои производители и търговски мрежи". Това доведе до опасения, че могат да последват арести в сектора. Според скорошно проучване над три четвърти от руските бизнесмени казват, че се чувстват несигурни заради потенциално неоснователно криминално разследване от държавата. Решетников посочва, че вероятните бъдещи бизнес мерки ще бъдат под формата на по-високи данъци.