Европа рискува да изостане от САЩ и Китай в декарбонизацията

Необходимо е радикално увеличаване на възобновяемата енергия, казват изпълнителните директори на BASF и Siemens Gamesa Renewable Energy

Европа рискува да изостане от САЩ и Китай в изчистването от въглеродните емисии, освен ако радикално не увеличи възобновяемата енергия. Това казват пред Financial Times Мартин Брудермюлер, изпълнителен директор на най-голямата химическа компания в света BASF, и Андреас Науен, изпълнителен директор на втория по големина производител на вятърни турбини Siemens Gamesa Renewable Energy. Според тях това ще изисква промени в държавното планиране и по-голяма съгласуваност в енергийните инвестиции в ЕС.

САЩ и Китай предприемат по-прагматичен подход за преориентиране на индустриите си към съкращаване на емисиите. Брудермюлер посочва, че за съвсем кратък период от време Китай е ревизирал законодателство, което е блокирало местно партньорство, целящо да осигури възобновяема енергия за нова фабрика на BASF. И допълва, че Европа е "много бавна и много сложна. Голяма част от плановете за възобновяема енергия са национални планове, а не планове на ЕС. Нуждаем се от енергийна интеграция".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се