🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО се готви да действа глобално

Страните - членки на алианса, ще противодействат на хибридни операции, кибератаки, заплахи във и от Космоса и на все по-агресивния Китай

"Член Пети от устава на НАТО е свещен дълг", обяви американският президент Джо Байдън в Брюксел, с което препотвърди ангажимента на САЩ към европейската отбрана.
"Член Пети от устава на НАТО е свещен дълг", обяви американският президент Джо Байдън в Брюксел, с което препотвърди ангажимента на САЩ към европейската отбрана.
"Член Пети от устава на НАТО е свещен дълг", обяви американският президент Джо Байдън в Брюксел, с което препотвърди ангажимента на САЩ към европейската отбрана.    ©  Reuters
"Член Пети от устава на НАТО е свещен дълг", обяви американският президент Джо Байдън в Брюксел, с което препотвърди ангажимента на САЩ към европейската отбрана.    ©  Reuters

От тази седмица НАТО, която се приема за най-успешния отбранителен съюз в световната история, вече официално си има още един съперник в лицето на Китай. Въпреки че не бе експлицитно обозначен като "враг", режимът в Пекин беше отчетливият нов акцент на тазгодишната среща на лидерите на 30-те съюзнически държави, която се проведе в понеделник в Брюксел. Защото, както изненадващо откровено отбеляза и генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, "Китай скоро ще има най-голямата икономика в света". "Те вече имат втория по големина военен бюджет, най-многочисления боен флот и инвестират в модерни способности като автономни системи, лицево разпознаване и изкуствен интелект, интегрирани в различни оръжия", продължи той. Според него обаче "нещата не са толкова прости", тъй като Западът трябва да се изправи срещу предизвикателствата, провокирани от възхода на азиатската суперсила, въпреки че много от съюзническите държави имат активни икономически връзки с нея.

"Всички лидери се съгласиха, че в епохата на глобалното съревнование Европа и Северна Америка трябва да застанат стабилно една до друга. За да защитят нашите ценности и интереси. Особено във времена, когато авторитарни режими като Русия и Китай отправят предизвикателство спрямо базирания на правила световен ред", обяви Столтенберг след края на форума в щаб-квартирата на НАТО. Срещата беше и ключов момент от първата европейска обиколка на американския президент Джо Байдън, който, за разлика от своя предшественик Тръмп, заяви твърд ангажимент за защита на Европа в случай на военна криза. "Китай бързо разширява своя ядрен арсенал с все повече бойни глави и все по-сложни системи за тяхното изстрелване, за да създаде своя ядрена триада. Липсва прозрачност при провеждането на военната модернизация на страната и при прилагането на публично декларираната стратегия за сливане между гражданския и военния сектор. Китай също така си сътрудничи във военно отношение с Русия, включително чрез участие в руски учения в евроатлантическата зона", беше записано и в заключителното комюнике на срещата.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.