Брюксел одобри плановете за възстановяване на пет държави

Испания, Португалия, Гърция, Дания и Люксембург първи ще получат финансиране за възстановяване от корона кризата

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посещава европейските столици, чиито планове за възстановяване получиха положителна оценка от Брюксел
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посещава европейските столици, чиито планове за възстановяване получиха положителна оценка от Брюксел    ©  Reuters
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посещава европейските столици, чиито планове за възстановяване получиха положителна оценка от Брюксел
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посещава европейските столици, чиито планове за възстановяване получиха положителна оценка от Брюксел    ©  Reuters

Европейската комисия връчи официално оценките на първите национални планове за възстановяване. Зелена светлина получиха Испания, Португалия, Гърция, Дания и Люксембург. Договореният миналата година възстановителен фонд на ЕС, наречен NextGenerationEU, в размер от 800 млрд. евро е залог, че мащабните разходи за приоритети като енергиен преход и дигитализация могат да попречат на блока да повтори грешките след световната финансова криза през 2008 г., когато възстановяването изостана от това на САЩ.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен лично връчи оценките на плановете на премиерите на страните. Положителна оценка от Европейската комисия е задължително условие, за да бъдат одобрени от страните членки и след това да получат договореното финансиране.

Португалия беше първата държава, която депозира плана си, следвана от Германия, Гърция, Франция, Полша и Люксембург. Сега следва петте плана да бъдат внесени в съвета, който ще има един месец да ги одобри. От първите пет държави Португалия и Гърция искат и безвъзмездна помощ, и заеми, а Испания, Дания и Люксембург кандидатстват само за грантове.

В началото на седмицата Брюксел получи 20 млрд. евро от финансовите пазари след пласирането на облигации, за да започне да финансира програмата за възстановяване. Това е почти половината от авансовата сума, която би трябвало да се преведе на успешно защитилите плановете си за реформи и проекти държави до края на годината, която е около 45 млрд. евро. ЕК очаква финансирането на първите държави да започне от юли.

До момента 23 държави са депозирали националните си планове за възстановяване и устойчивост за оценка. Брюксел ги оценява по 11 критерия, сред които допустимост на проектите, заделяне на поне 37% от тях за зелен преход и 20% за цифровизация, съобразяване с препоръките, дадени на отделните държави по линия на Европейския семестър. България, Малта, Естония и Нидерландия са единствените, които още не са предали плановете си в Брюксел, което ще забави финансирането на програмите им за възстановяване.

Съдбата на програмата ще бъде решена до голяма степен от представянето на големи бенефициенти като Испания, която миналата година претърпя най-големия спад поради корона кризата. Испанската икономика се сви с 10.8% през 2020 г. и се очаква да получи около 70 млрд. евро безвъзмездни средства и 70 млрд. евро заеми до 2026 г. Португалия очаква да получи достъп до 14 млрд. евро безвъзмездни средства и 2.6 млрд. евро заеми.

България, Малта, Естония и Нидерландия са единствените, които още не са предали плановете си в Брюксел.

Италия ще бъде най-големият бенефициент на фонда, като се очаква 191.5 млрд. eвро заеми и грантове да бъдат одобрени от Европейската комисия.

Важно е прилагането

"Изпълнението е от ключово значение", казва пред Financial Times Гунтрам Волф, директор на мозъчния тръст "Брюгел". Много от плановете за възстановяване са впечатляващи, твърди той, но предупреди: "В края на краищата трябва да бъдат приложени, а това означава да се преодолее вътрешната съпротива. Това е предизвикателството."

Урсула фон дер Лайен пътува до Лисабон и Мадрид в сряда в знак на одобрение на плановете на държавите, като след това посети и Атина.

Комисията прогнозира, че икономиките на всички членки на еврозоната ще достигнат нивата си отпреди пандемията до края на следващата година, подпомогнати от разходите за възстановяване. През миналата година БВП на еврозоната се сви с 6.6%.

Спорове в Испания

Но планът за възстановяване на Мадрид е спорна тема в Испания. Премиерът Педро Санчес, чиято подкрепа спада, се надява комбинацията от средства и реформи да създаде 800 хил. работни места и да добави средно 2 пр. пункта годишно към брутния вътрешен продукт по време на програмата. Той сравнява трансформационното въздействие с влизането на Испания в тогавашната Европейска общност и създаването на единния пазар на ЕС.

Вицепремиерът Кармен Калво каза пред Financial Times в скорошно интервю, че еврофондовете ще превърнат Испания в "супермодерна държава". "Ще успеем да позиционираме страната си, която вече е четвъртата по големина икономика на ЕС, където заслужава да бъде по отношение на развитието и конкурентоспособността - супермодерна държава."

Сред целите на Мадрид са до 2025 г. до 75% от испанците да имат покритие с 5G, а до 2023 г. на пътя да има 250 хил. електрически автомобила. Правителството също така иска разрешение от регулаторите на ЕС за държавна помощ за изграждане на завод за батерии от 3 до 4 млрд. евро, за да стимулира автомобилната индустрия.

Опонентите обаче обвиняват правителството в прекомерен централизиран контрол над еврофондовете и в програма за реформи, която е твърде предпазлива по отношение на някои от най-големите структурни предизвикателства в Испания, включително пенсионната система, фискалния дефицит и нефункциониращия пазар на труда.

Пабло Касадо, лидер на Народната партия, основната дясноцентристка опозиция, заяви наскоро пред FT, че планът може да доведе до огромни загуби.

"Всеки проект, който до момента не е финансиран от банка, не може да бъде финансиран от европейския данъкоплатец, каза той. Бизнесът вади неизгодни проекти от чекмеджето." "Икономическото бъдеще на Испания не се основаваше на отпускането на средства за проекти, като например фабрика за батерии, а по-скоро беше въпрос на преструктуриране на националната икономика", казва Касадо.