Нови правила на ЕС ще позволят използването на повечето полимери без проверки

Предложенията ще позволят употребата на обикновени пластмаси въпреки основателните опасения за възможни вреди, казват учените от Европейското екологично бюро

Нови правила за химикалите, които ще бъдат обсъдени от ЕС тази седмица, ще позволят да се използват повечето полимери без допълнителни проверки. Едва 6% от около 200 хил. полимера ще се нуждаят от задълбочени проверки за безопасност съгласно предложенията, които се обсъждат като част от европейските регулации за химичните вещества, съобщава британският вестник The Guardian. Това е твърде малко и би позволило да се използват много обикновени пластмаси въпреки основателните опасения относно възможните им бъдещи вреди, предупреждават учени от неправителствената организация Европейско екологично бюро.

Полимерите са основна съставка на пластмасата, смолите, боите, използват се в козметиката, личната хигиена и други продукти. Замърсяването е трайно и вероятно необратимо, казват от бюрото. Индустрията избягва регулациите, като твърди, че полимерите са твърде големи, за да преминат през мембраните на човешките клетки. Но последни открития доказват, че се натрупват в човешки плаценти, както и в мозъка, черния дроб и бъбреците на лабораторни животни. Изследванията върху рисковете за здравето биват възпрепятствани от потайността на големите корпорации, допълва докладът на бюрото. Експерти обаче смятат, че около половината от всички съществуващи полимери могат да бъдат опасни за човешкото здраве или околната среда, въз основа на взети от тях проби.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове